djuvec

Đuveč je jedno od onih jela koje spaja najbolje iz prirode – bogatstvo povrća, sočno meso (ili bez mesa za posnu verziju) i miris začina koji ispunjava kuću toplinom domaće kuhinje. Ovaj recept donosi jednostavan način pripreme đuveča iz rerne, gde se svi ukusi savršeno prožimaju, stvarajući ukusan i zdrav obrok za celu porodicu. Lako se priprema, a može se jesti odmah ili čak narednog dana kada je još ukusniji!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
1 sat i 30 minutaSrednja4-6 porcija


Lista sastojaka

  • 400 g pilećeg mesa (batak, karabatak ili belo meso)
  • 200 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 tikvica
  • 400 g paradajz pelata (ili 3 sveža paradajza)
  • 500 ml pilećeg bujona ili vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • ½ kašičice suvog origana
  • ½ kašičice timijana
  • Svež peršun za dekoraciju


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema povrća i mesa
    • Luk i beli luk sitno iseckajte.
    • Šargarepu, paprike i tikvicu isecite na kockice.
    • Paradajz pelat izblendirajte ili sitno iseckajte.
    • Pileće meso isecite na manje komade (ili ostavite batake cele, ako preferirate).
  2. Prženje mesa i povrća
    • U tiganju zagrejte ulje i propržite luk dok ne postane staklast.
    • Dodajte meso i pržite ga dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
    • Dodajte šargarepu i paprike, propržite ih par minuta, a zatim ubacite beli luk i tikvicu.
    • Začinite solju, biberom, alevom paprikom, origanom i timijanom.
  3. Dodavanje pirinča i paradajza
    • Dodajte opran pirinač i promešajte da upije ukuse.
    • Sipajte paradajz pelat i pileći bujon, promešajte i kuvajte na tihoj vatri još 5 minuta.
  4. Pečenje u rerni
    • Preručite smesu u pleh ili vatrostalnu posudu.
    • Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
    • Pred kraj pečenja skinite foliju i ostavite još 10 minuta da se uhvati blaga korica.
  5. Serviranje
    • Đuveč pospite svežim peršunom i poslužite dok je topao.
    • Možete ga kombinovati sa salatom od svežeg kupusa ili kiselog mleka za osvežavajući kontrast.


Saveti i preporuke

  • Varijacije: Možete napraviti posnu verziju tako što ćete izostaviti meso i dodati više povrća, kao što su patlidžan i grašak.
  • Čuvanje: Đuveč je odličan i narednog dana, čuva se u frižideru do 3 dana, a može se podgrejati u rerni ili na šporetu uz malo vode.
  • Dodaci: Za bogatiji ukus, možete dodati malo vina prilikom dinstanja mesa i povrća.