Đuveč je jedno od onih jela koje spaja najbolje iz prirode – bogatstvo povrća, sočno meso (ili bez mesa za posnu verziju) i miris začina koji ispunjava kuću toplinom domaće kuhinje. Ovaj recept donosi jednostavan način pripreme đuveča iz rerne, gde se svi ukusi savršeno prožimaju, stvarajući ukusan i zdrav obrok za celu porodicu. Lako se priprema, a može se jesti odmah ili čak narednog dana kada je još ukusniji!
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
1 sat i 30 minuta | Srednja | 4-6 porcija |
Lista sastojaka
- 400 g pilećeg mesa (batak, karabatak ili belo meso)
- 200 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 1 tikvica
- 400 g paradajz pelata (ili 3 sveža paradajza)
- 500 ml pilećeg bujona ili vode
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica aleve paprike
- ½ kašičice suvog origana
- ½ kašičice timijana
- Svež peršun za dekoraciju
Detaljna priprema recepta
- Priprema povrća i mesa
- Luk i beli luk sitno iseckajte.
- Šargarepu, paprike i tikvicu isecite na kockice.
- Paradajz pelat izblendirajte ili sitno iseckajte.
- Pileće meso isecite na manje komade (ili ostavite batake cele, ako preferirate).
- Prženje mesa i povrća
- U tiganju zagrejte ulje i propržite luk dok ne postane staklast.
- Dodajte meso i pržite ga dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Dodajte šargarepu i paprike, propržite ih par minuta, a zatim ubacite beli luk i tikvicu.
- Začinite solju, biberom, alevom paprikom, origanom i timijanom.
- Dodavanje pirinča i paradajza
- Dodajte opran pirinač i promešajte da upije ukuse.
- Sipajte paradajz pelat i pileći bujon, promešajte i kuvajte na tihoj vatri još 5 minuta.
- Pečenje u rerni
- Preručite smesu u pleh ili vatrostalnu posudu.
- Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
- Pred kraj pečenja skinite foliju i ostavite još 10 minuta da se uhvati blaga korica.
- Serviranje
- Đuveč pospite svežim peršunom i poslužite dok je topao.
- Možete ga kombinovati sa salatom od svežeg kupusa ili kiselog mleka za osvežavajući kontrast.
Saveti i preporuke
- Varijacije: Možete napraviti posnu verziju tako što ćete izostaviti meso i dodati više povrća, kao što su patlidžan i grašak.
- Čuvanje: Đuveč je odličan i narednog dana, čuva se u frižideru do 3 dana, a može se podgrejati u rerni ili na šporetu uz malo vode.
- Dodaci: Za bogatiji ukus, možete dodati malo vina prilikom dinstanja mesa i povrća.