lignje

Pržene lignje su klasik mediteranske kuhinje i omiljeno jelo ljubitelja morskih plodova. Kada su pravilno pripremljene, spolja su hrskave, a unutra mekane i sočne. Poslužene sa kriškama limuna i laganim sosom, idealan su obrok za svaku priliku. Ovaj recept će vam pomoći da ih pripremite savršeno svaki put!

Vreme pripremeTežina prirpremeBroj porcija
30 minutaLaka4 porcije


Lista sastojaka

  • 500 g svežih ili odmrznutih lignji
  • 200 g brašna (najbolje mešavina pšeničnog i kukuruznog)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice belog luka u prahu (po želji)
  • 500 ml ulja za prženje
  • Limun za serviranje


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema lignji
    • Lignje dobro operite i osušite papirnim ubrusom.
    • Očistite ih ako nisu već očišćene: uklonite glavu, unutrašnje organe i providnu hrskavicu.
    • Isecite ih na kolutiće ili ostavite cele ako su male.
  2. Priprema smese za pohovanje
    • U činiji pomešajte brašno, so, biber i beli luk u prahu.
    • Svaki komad lignje uvaljajte u brašno i otresite višak.
  3. Prženje lignji
    • U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri (oko 180°C).
    • Ubacujte lignje u vruće ulje u manjim količinama kako ne bi spustile temperaturu ulja.
    • Pržite ih 2-3 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.
  4. Oceđivanje i serviranje
    • Vadite ih rešetkastom kašikom i odložite na papirni ubrus da upiju višak ulja.
    • Poslužite ih tople sa kriškama limuna i po želji uz tartar sos ili aioli.


Saveti i preporuke

  • Nemojte prekuvati lignje jer mogu postati gumaste – 2-3 minuta su idealno vreme za prženje.
  • Ako želite još hrskavije lignje, koristite kombinaciju brašna i kukuruznog skroba.
  • Najbolje ih je pržiti u manjoj količini odjednom kako bi ostale lagane i vazdušaste.
  • Odmrznute lignje dobro osušite pre prženja kako ulje ne bi prskalo i kako bi zadržale hrskavost.