Pržene lignje su klasik mediteranske kuhinje i omiljeno jelo ljubitelja morskih plodova. Kada su pravilno pripremljene, spolja su hrskave, a unutra mekane i sočne. Poslužene sa kriškama limuna i laganim sosom, idealan su obrok za svaku priliku. Ovaj recept će vam pomoći da ih pripremite savršeno svaki put!
Vreme pripreme | Težina prirpreme | Broj porcija |
30 minuta | Laka | 4 porcije |
Lista sastojaka
- 500 g svežih ili odmrznutih lignji
- 200 g brašna (najbolje mešavina pšeničnog i kukuruznog)
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice belog luka u prahu (po želji)
- 500 ml ulja za prženje
- Limun za serviranje
Detaljna priprema recepta
- Priprema lignji
- Lignje dobro operite i osušite papirnim ubrusom.
- Očistite ih ako nisu već očišćene: uklonite glavu, unutrašnje organe i providnu hrskavicu.
- Isecite ih na kolutiće ili ostavite cele ako su male.
- Priprema smese za pohovanje
- U činiji pomešajte brašno, so, biber i beli luk u prahu.
- Svaki komad lignje uvaljajte u brašno i otresite višak.
- Prženje lignji
- U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri (oko 180°C).
- Ubacujte lignje u vruće ulje u manjim količinama kako ne bi spustile temperaturu ulja.
- Pržite ih 2-3 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.
- Oceđivanje i serviranje
- Vadite ih rešetkastom kašikom i odložite na papirni ubrus da upiju višak ulja.
- Poslužite ih tople sa kriškama limuna i po želji uz tartar sos ili aioli.
Saveti i preporuke
- Nemojte prekuvati lignje jer mogu postati gumaste – 2-3 minuta su idealno vreme za prženje.
- Ako želite još hrskavije lignje, koristite kombinaciju brašna i kukuruznog skroba.
- Najbolje ih je pržiti u manjoj količini odjednom kako bi ostale lagane i vazdušaste.
- Odmrznute lignje dobro osušite pre prženja kako ulje ne bi prskalo i kako bi zadržale hrskavost.