ćufte

Domaće ćufte u sosu su jelo koje budi nostalgiju i vraća u detinjstvo. Sočne i mekane, obogaćene finim začinima i kuvane u bogatom paradajz sosu, ove ćufte su savršen izbor za ručak uz pire krompir, testeninu ili domaći hleb. Jednostavne su za pripremu, a rezultat je neodoljivo ukusan!

Vreme pripremeTežina prirpremeBroj porcija
1 satSrednja4-6 porcija


Lista sastojaka

Za ćufte:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 2 čena belog luka (sitno seckana)
  • 1 jaje
  • 50 g prezli
  • 50 ml mleka
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice aleve paprike
  • ½ kašičice suvog začina (po želji)
  • 1 kašika ulja (za prženje)


Za sos:

  • 500 ml paradajz pirea
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica suvog začina
  • ½ kašičice bibera
  • 200 ml vode
  • 2 kašike ulja


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema smese za ćufte
    • U dubljoj činiji pomešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, jaje, prezle, mleko, so, biber, alevu papriku i suvi začin.
    • Sve dobro izmešajte rukama dok ne dobijete ujednačenu smesu.
    • Ostavite smesu da odstoji 10 minuta kako bi se sastojci sjedinili.
  2. Oblikovanje i prženje ćufti
    • Vlažnim rukama oblikujte ćufte veličine oraha.
    • U tiganju zagrejte malo ulja i propržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
    • Izvadite ih na tanjir i ostavite sa strane.
  3. Priprema paradajz sosa
    • U tiganju zagrejte ulje i dodajte brašno, kratko propržite dok ne dobije svetlo zlatnu boju.
    • Dodajte paradajz pire, šećer, suvi začin, biber i vodu, pa mešajte dok se sos ne sjedini.
    • Kuvajte sos na laganoj vatri 5 minuta dok ne počne da se zgušnjava.
  4. Kuvanje ćufti u sosu
    • U sos dodajte prethodno pržene ćufte, smanjite vatru i ostavite da krčka još 20 minuta.
    • Povremeno promešajte i po potrebi dodajte malo vode ako je sos pregust.
  5. Serviranje
    • Poslužite ćufte dok su tople, uz pire krompir, testeninu ili pirinač.
    • Po želji, pospite ih svežim peršunom za dodatnu aromu.


Saveti i preporuke

  • Za još sočnije ćufte, možete dodati kašiku pavlake u mesnu smesu.
  • Ako želite blaži sos, koristite pasirani paradajz umesto paradajz pirea.
  • Ćufte se mogu čuvati u frižideru do 3 dana i podgrevati pre serviranja.