riža sa piletinom

Riža sa piletinom je klasično jelo koje spaja jednostavne sastojke u ukusan i zasitan obrok. Mekana piletina, mirisni začini i sočna riža čine ovo jelo savršenim za brz i zdrav ručak ili večeru. Lako se priprema u jednoj posudi, što ga čini odličnim izborom za one koji vole praktična i hranljiva jela.

Vreme pripremeTežina prirpremeBroj porcija
40 minutaLaka4 porcije


Lista sastojaka

  • 2 pileća fileta (oko 400 g)
  • 1 šolja pirinča (200 g)
  • 2 šolje pilećeg bujona ili vode (400 ml)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika ulja
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice kurkume (po želji, za lepu boju)
  • ½ kašičice suvog začina (vegeta ili po izboru)
  • Svež peršun za dekoraciju


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema sastojaka
    • Piletinu operite i isecite na manje komade.
    • Crni i beli luk sitno naseckajte, a šargarepu narendajte ili isecite na kockice.
    • Pirinač isperite pod mlazom hladne vode dok voda ne postane bistra.
  2. Dinstanje mesa i povrća
    • U dubljoj tiganju ili šerpi zagrejte ulje.
    • Dodajte crni luk i pržite dok ne postane staklast.
    • Ubacite piletinu i pržite 5-7 minuta dok ne dobije blago zlatnu boju.
    • Dodajte beli luk i šargarepu, pa dinstajte još 2 minuta.
  3. Dodavanje pirinča i začina
    • Sipajte pirinač i promešajte da upije ukuse.
    • Dodajte so, biber, kurkumu i suvi začin.
    • Prelijte sve pilećim bujonom ili vodom.
  4. Kuvanje
    • Pokrijte šerpu i kuvajte na laganoj vatri 15-20 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost.
    • Nakon kuvanja, ostavite jelo da odstoji još 5 minuta pre serviranja.
  5. Serviranje
    • Poslužite toplo, posuto svežim peršunom, uz sezonsku salatu ili parče hleba.


Saveti i preporuke

  • Za dodatnu aromu, možete dodati list lovora ili malo limunovog soka.
  • Ako želite kremastiju teksturu, dodajte kašiku maslaca na kraju kuvanja.
  • Jelo se može čuvati u frižideru do 2 dana i lako podgrejati na tiganju sa malo vode.