Riža sa piletinom je klasično jelo koje spaja jednostavne sastojke u ukusan i zasitan obrok. Mekana piletina, mirisni začini i sočna riža čine ovo jelo savršenim za brz i zdrav ručak ili večeru. Lako se priprema u jednoj posudi, što ga čini odličnim izborom za one koji vole praktična i hranljiva jela.
Vreme pripreme | Težina prirpreme | Broj porcija |
40 minuta | Laka | 4 porcije |
Lista sastojaka
- 2 pileća fileta (oko 400 g)
- 1 šolja pirinča (200 g)
- 2 šolje pilećeg bujona ili vode (400 ml)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika ulja
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice kurkume (po želji, za lepu boju)
- ½ kašičice suvog začina (vegeta ili po izboru)
- Svež peršun za dekoraciju
Detaljna priprema recepta
- Priprema sastojaka
- Piletinu operite i isecite na manje komade.
- Crni i beli luk sitno naseckajte, a šargarepu narendajte ili isecite na kockice.
- Pirinač isperite pod mlazom hladne vode dok voda ne postane bistra.
- Dinstanje mesa i povrća
- U dubljoj tiganju ili šerpi zagrejte ulje.
- Dodajte crni luk i pržite dok ne postane staklast.
- Ubacite piletinu i pržite 5-7 minuta dok ne dobije blago zlatnu boju.
- Dodajte beli luk i šargarepu, pa dinstajte još 2 minuta.
- Dodavanje pirinča i začina
- Sipajte pirinač i promešajte da upije ukuse.
- Dodajte so, biber, kurkumu i suvi začin.
- Prelijte sve pilećim bujonom ili vodom.
- Kuvanje
- Pokrijte šerpu i kuvajte na laganoj vatri 15-20 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost.
- Nakon kuvanja, ostavite jelo da odstoji još 5 minuta pre serviranja.
- Serviranje
- Poslužite toplo, posuto svežim peršunom, uz sezonsku salatu ili parče hleba.
Saveti i preporuke
- Za dodatnu aromu, možete dodati list lovora ili malo limunovog soka.
- Ako želite kremastiju teksturu, dodajte kašiku maslaca na kraju kuvanja.
- Jelo se može čuvati u frižideru do 2 dana i lako podgrejati na tiganju sa malo vode.