teleće šnicle

Ove sočne teleće šnicle u bogatom tamnom sosu savršen su izbor za ručak ili svečanu večeru. Mekano meso se kupa u kremastom sosu punom ukusa, a pire krompir daje dodatnu laganu i kremastu notu. Uz dodatak povrća sa strane, dobijate kompletan obrok koji izgleda i miriše fantastično!

Vreme pripremeTežina prirpremeBroj porcija
1 satSrednja4 porcije


Lista sastojaka

  • 500 g telećih šnicli (tanko isečenih)
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 30 g maslaca
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 2 čena belog luka (sitno seckana)
  • 200 ml goveđeg bujona
  • 100 ml crnog vina (opciono, za bogatiji ukus)
  • 1 kašika soja sosa (za dublji ukus)
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice suvog začina
  • ½ kašičice mlevene paprike
  • 1 kašičica senfa
  • Svež peršun za dekoraciju


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema mesa
    • Teleće šnicle blago izlupajte čekićem za meso da budu tanje i mekše.
    • Posolite i pobiberite sa obe strane.
    • Svaku šniclu lagano pobrašnite sa obe strane.
  2. Prženje šnicli
    • U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje i maslac.
    • Dodajte šnicle i pržite ih po 3-4 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
    • Izvadite ih na tanjir i ostavite sa strane.
  3. Priprema tamnog sosa
    • U isti tiganj dodajte sitno seckani crni i beli luk i dinstajte dok ne postane karamelizovan.
    • Dodajte još jednu kašiku brašna i propržite dok ne potamni, što će dati gustinu i tamnu boju sosu.
    • Sipajte crno vino (ako koristite) i mešajte dok ne ispari alkohol.
    • Dodajte bujon, soja sos, senf, suvi začin i papriku, pa promešajte da se sjedini.
    • Vratite šnicle u sos i kuvajte na laganoj vatri još 20 minuta dok meso ne postane potpuno mekano.
  4. Finalizacija i serviranje
    • Po želji, pospite svežim peršunom za dodatnu aromu.
    • Poslužite sa pire krompirom i prilogom od kuvanog povrća.


Saveti i preporuke

  • Ako želite još bogatiji sos, dodajte malo pavlake za kuvanje pred kraj.
  • Za dodatnu aromu, u sos možete dodati kašičicu Worcestershire sosa