Ove sočne teleće šnicle u bogatom tamnom sosu savršen su izbor za ručak ili svečanu večeru. Mekano meso se kupa u kremastom sosu punom ukusa, a pire krompir daje dodatnu laganu i kremastu notu. Uz dodatak povrća sa strane, dobijate kompletan obrok koji izgleda i miriše fantastično!
Vreme pripreme | Težina prirpreme | Broj porcija |
1 sat | Srednja | 4 porcije |
Lista sastojaka
- 500 g telećih šnicli (tanko isečenih)
- 2 kašike brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 30 g maslaca
- 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
- 2 čena belog luka (sitno seckana)
- 200 ml goveđeg bujona
- 100 ml crnog vina (opciono, za bogatiji ukus)
- 1 kašika soja sosa (za dublji ukus)
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice suvog začina
- ½ kašičice mlevene paprike
- 1 kašičica senfa
- Svež peršun za dekoraciju
Detaljna priprema recepta
- Priprema mesa
- Teleće šnicle blago izlupajte čekićem za meso da budu tanje i mekše.
- Posolite i pobiberite sa obe strane.
- Svaku šniclu lagano pobrašnite sa obe strane.
- Prženje šnicli
- U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje i maslac.
- Dodajte šnicle i pržite ih po 3-4 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Izvadite ih na tanjir i ostavite sa strane.
- Priprema tamnog sosa
- U isti tiganj dodajte sitno seckani crni i beli luk i dinstajte dok ne postane karamelizovan.
- Dodajte još jednu kašiku brašna i propržite dok ne potamni, što će dati gustinu i tamnu boju sosu.
- Sipajte crno vino (ako koristite) i mešajte dok ne ispari alkohol.
- Dodajte bujon, soja sos, senf, suvi začin i papriku, pa promešajte da se sjedini.
- Vratite šnicle u sos i kuvajte na laganoj vatri još 20 minuta dok meso ne postane potpuno mekano.
- Finalizacija i serviranje
- Po želji, pospite svežim peršunom za dodatnu aromu.
- Poslužite sa pire krompirom i prilogom od kuvanog povrća.
Saveti i preporuke
- Ako želite još bogatiji sos, dodajte malo pavlake za kuvanje pred kraj.
- Za dodatnu aromu, u sos možete dodati kašičicu Worcestershire sosa