Priganice su jedno od omiljenih tradicionalnih jela na Balkanu – hrskave spolja, a mekane i vazdušaste iznutra. Spremaju se brzo i jednostavno, idealne su za doručak, užinu ili večeru, a najbolje su kada se posluže uz sir, kajmak, med ili džem. Ovaj recept će vam pomoći da napravite savršene priganice koje se ne upijaju previše ulja i ostaju lagane i mekane!
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
45 minuta | Laka | 4-6 porcija |
Lista sastojaka
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 20 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 300 ml mlake vode
- 1 kašika ulja
- Ulje za prženje
Detaljna priprema recepta
- Priprema testa – U mlakoj vodi rastvorite kvasac i šećer, pa ostavite 5-10 minuta da se aktivira.
- Mešenje testa – U veću činiju stavite brašno i so, dodajte nadošli kvasac i kašiku ulja, pa sve dobro promešajte. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte krpom i ostavite da naraste 30 minuta.
- Oblikovanje priganica – Kada testo naraste, rukama kidajte manje komade i oblikujte ih u loptice ili nepravilne oblike.
- Prženje – U dubljoj šerpi ili tiganju zagrejte veću količinu ulja. Kada se dobro ugreje, spuštajte priganice i pržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana.
- Cedenje viška ulja – Vadite priganice na papirni ubrus kako biste uklonili višak masnoće.
- Serviranje – Poslužite ih tople, uz sir, kajmak, džem ili med.
Saveti i preporuke
- Za još mekše priganice, dodajte malo mleka u testo umesto dela vode.
- Ako želite hrskaviju koricu, pržite ih u dobro zagrejanom ulju i ne okrećite ih previše često.
- Priganice su najbolje dok su tople, ali ih možete čuvati u posudi sa poklopcem i blago podgrejati pre posluživanja.