carska pita

Carska pita je savršeno jelo za sve prilike – sočna, puna ukusa i jednostavna za pripremu! Ova pita je bogata sastojcima poput šunke, sira i povrća, što je čini savršenim obrokom za doručak, užinu ili laganu večeru. Brzo se priprema, ne zahteva posebne veštine i garantuje bogat ukus kojem niko ne može odoleti!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
50 minutaLaka6-8 porcija


Lista sastojaka

  • 4 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 g šunke (iseckane na kockice)
  • 200 g sira (feta ili trapist)
  • 1 crvena paprika (sitno seckana)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašika susama (za posipanje, opcionalno)


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema smese – U velikoj činiji umutite jaja, pa dodajte jogurt, mleko i ulje. Sve dobro sjedinite.
  2. Dodavanje suvih sastojaka – Postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo, uz lagano mešanje da ne ostanu grudvice.
  3. Dodavanje nadeva – U smesu ubacite iseckanu šunku, sir i papriku. Dodajte so i biber, pa promešajte da se ravnomerno rasporedi.
  4. Pečenje – Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte pripremljenu smesu. Po želji, pospite susamom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne porumeni i postane hrskava spolja.
  5. Finalizacija – Kada je pita pečena, ostavite je da se prohladi 10 minuta pre sečenja. Secite je na kocke i poslužite toplu ili hladnu.


Saveti i preporuke

  • Možete dodati i kukuruz ili masline za još bogatiji ukus.
  • Ako volite začinjeniju pitu, dodajte malo čilija ili origana.
  • Carska pita se može čuvati u frižideru i lako podgrejati u rerni ili tiganju.