pita sa krompirom

Pita sa krompirom je jedan od onih tradicionalnih recepata koji uvek mirišu na detinjstvo i toplinu domaće kuhinje. Sočna, bogata i hrskava spolja, ova pita je savršen izbor za doručak, ručak ili večeru. Priprema je jednostavna, a rezultat je preukusan!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
1 satSrednja6-8 porcija


Lista sastojaka

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 500 g krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice suvog začina
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mineralne vode
  • 50 g putera (istopljenog)


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema nadeva – Oljuštite krompir i izrendajte ga na krupno rende. Sitno iseckajte crni luk. U činiji pomešajte krompir, luk, so, biber i suvi začin. Dobro promešajte.
  2. Priprema kora – Pleh premažite uljem. Na radnoj površini razvucite jednu koru, premažite je uljem i rasporedite tanak sloj nadeva. Pokrijte drugom korom i ponovite postupak.
  3. Formiranje pite – Kore sa nadevom uvijte u rolat i ređajte u pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  4. Preliv i pečenje – Pitu prelijte mešavinom mineralne vode i otopljenog putera, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  5. Finalizacija – Kada je pita pečena, pokrijte je krpom i ostavite da odmori 10 minuta kako bi omekšala i lakše se sekla.


Saveti i preporuke

  • Ako želite hrskaviju pitu, premazujte svaku koru dodatno puterom.
  • Za bogatiji ukus, možete dodati malo sitno seckanog peršuna ili rendanog sira u nadev.
  • Pita se može podgrejati u rerni, a odlična je i kada se jede hladna.