Uštipci su savršen izbor kada želite brz, ukusan i topao doručak koji će obradovati celu porodicu. Mekani iznutra, a blago hrskavi spolja, savršeno se slažu sa sirom, kajmakom, džemom ili medom. Ovaj recept je jednostavan i ne zahteva posebne sastojke – verovatno već sve imate kod kuće!
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
30 minuta | Laka | 4-6 porcija |
Lista sastojaka
- 500 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo (ili 20 g svežeg kvasca)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 300 ml jogurta ili mleka
- 1 kašika ulja
- Ulje za prženje
Detaljna priprema recepta
- Priprema testa – U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo (ili nadošli kvasac), so i šećer.
- Dodavanje tečnih sastojaka – Dodajte jaje, jogurt (ili mleko) i kašiku ulja, pa mešajte dok ne dobijete glatko testo. Ostavite ga da odmori 10-15 minuta.
- Oblikovanje uštipaka – Kašikom uzimajte deo testa i spuštajte u zagrejano ulje. Možete ih oblikovati rukama ako želite pravilnije oblike.
- Prženje – Pržite u dubokom, zagrejanom ulju na srednjoj temperaturi dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana.
- Cedenje viška ulja – Vadite uštipke na papirni ubrus kako biste uklonili višak masnoće.
- Serviranje – Poslužite ih dok su još topli, uz sir, kajmak, džem ili med.
Saveti i preporuke
- Ako želite mekše uštipke, koristite jogurt umesto mleka.
- Za hrskaviju koricu, dodajte malo mineralne vode u smesu.
- Uštipke možete praviti i sa dodatkom rendanog sira ili sitno seckane šunke za slanu varijantu.