pire krompir

Pire krompir je klasičan prilog koji savršeno upotpunjuje svaki ručak. Njegova glatka i kremasta tekstura čini ga omiljenim jelu kod svih generacija. Uz nekoliko jednostavnih trikova, možete napraviti savršeno kremast pire koji će se topiti u ustima!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
30 minutaLaka4 porcije


Lista sastojaka

  • 1 kg krompira
  • 50 g putera
  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice muškatnog oraščića (po želji)


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema krompira – Oljuštite krompir i isecite ga na jednake kocke kako bi se ravnomerno skuvali.
  2. Kuvanje krompira – Stavite krompir u lonac sa hladnom, posoljenom vodom i kuvajte na srednjoj vatri dok ne omekša (oko 20 minuta). Proverite viljuškom – ako lako prolazi kroz krompir, gotov je.
  3. Cedenje – Ocedite krompir i ostavite ga par minuta da se prosuši, kako pire ne bi bio vodenast.
  4. Dodavanje putera i mleka – U vruć krompir dodajte puter i postepeno sipajte zagrejano mleko dok ga gnječite ručno ili miksate.
  5. Začinjavanje – Dodajte so, biber i, po želji, malo muškatnog oraščića za bogatiji ukus.
  6. Finalizacija – Mešajte pire dok ne postane potpuno kremast i lagan. Poslužite odmah uz omiljeni sos ili glavno jelo.


Saveti i preporuke

  • Koristite brašnjavi krompir (npr. beli ili russet krompir) jer daje najkremastiji pire.
  • Za bogatiji ukus, umesto mleka koristite pavlaku za kuvanje.
  • Nemojte miksati predugo jer će pire postati lepljiv umesto kremast.
  • Za dodatni šmek, dodajte malo belog luka kuvanog zajedno sa krompirom.