trileće

Trileće je savršen spoj vazdušaste kore natopljene mlečnim sirupom i bogatog karamel preljeva. Ovaj sočni kolač osvojiće vas na prvi zalogaj! Njegova lagana i kremasta tekstura čini ga idealnim desertom za svaku priliku, a priprema je jednostavnija nego što mislite.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
1 satSrednja12 parčića


Lista sastojaka

Za koru:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo


Za mlečni sirup:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 ml kondenzovanog mleka


Za karamel preliv:

  • 150 g šećera
  • 50 g putera
  • 200 ml slatke pavlake


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema kore – Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano mešati dok se ne sjedini.
  2. Pečenje kore – Sipati smesu u podmazan pleh (dimenzije 30×20 cm) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok ne porumeni. Ostaviti da se ohladi.
  3. Priprema mlečnog sirupa – U činiji sjediniti mleko, slatku pavlaku i kondenzovano mleko. Ohlađenu koru izbušiti viljuškom na više mesta, pa je postepeno preliti mlečnim sirupom. Ostaviti da upije najmanje 1 sat u frižideru.
  4. Priprema karamel preljeva – U šerpi otopiti šećer na srednjoj vatri dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodati puter i mešati dok se ne otopi, zatim polako doliti slatku pavlaku, neprestano mešajući dok ne postane glatka smesa. Ostaviti da se malo ohladi.
  5. Završni korak – Izvaditi kolač iz frižidera i preliti ga pripremljenim karamelom. Po želji ukrasiti tankim linijama zaslađene pavlake ili čokoladne glazure. Ostaviti u frižideru još nekoliko sati pre služenja.


Saveti i preporuke

  • Za još bogatiji ukus, dodajte malo ruma ili ekstrakta vanile u mlečni sirup.
  • Ako želite intenzivniji karamel preliv, ostavite šećer da se karamelizuje malo duže, ali pazite da ne zagori.
  • Najbolje je služiti ga hladnog, jer tada upije sve ukuse i postane još sočniji.