Sočna i mirisna, ova pita sa jabukama osvojiće vas svojom hrskavom koricom i bogatim filom. Pravi se od prhkog testa i slatkog fila od jabuka sa cimetom, što joj daje savršen balans ukusa. Idealna je za svaku priliku – bilo da je služite uz kafu ili kao desert nakon ručka.
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
90 minuta | Srednja | 8 porcija |
Lista sastojaka
Za testo:
- 300 g brašna
- 150 g maslaca (hladnog, isečenog na kockice)
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Za fil:
- 800 g jabuka (oljuštenih i narendanih)
- 100 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kesica vanilin šećera
- Sok od 1/2 limuna
Za posipanje:
- 50 g šećera u prahu
Detaljna priprema recepta
- Priprema testa: U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Dodajte hladan maslac i rukama utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i vanilin šećer pa umesite glatko testo. Podelite testo na dva dela i ostavite u frižideru 30 minuta.
- Priprema fila: Jabuke oljuštite, narendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i limunovim sokom. Ostavite da odstoje 10 minuta pa lagano ocedite višak soka.
- Razvijanje testa: Razvucite jedan deo testa i položite ga u pleh obložen papirom za pečenje.
- Dodavanje fila: Preko testa ravnomerno rasporedite fil od jabuka.
- Prekrivanje i pečenje: Drugi deo testa razvucite i pažljivo položite preko fila. Viljuškom izbockajte gornji sloj testa. Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok ne porumeni.
- Hlađenje i posluživanje: Ostavite pitu da se ohladi, zatim je pospite šećerom u prahu i secite na kocke.
Saveti i preporuke
- Umesto klasične kore, gornji sloj testa možete narendati kako biste dobili rustičniji izgled.
- Jabuke možete kombinovati sa orasima ili suvim grožđem za bogatiji ukus.
- Pitu čuvajte u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 3 dana.