bajadera

Bajadera je jedan od omiljenih domaćih kolača, idealan za ljubitelje čokolade i orašastih plodova. Ovaj elegantan i bogat desert ne zahteva pečenje, lako se priprema i garantuje neodoljiv ukus u svakom zalogaju. Pravi je izbor za svečane prilike, praznike ili kada poželite nešto slatko i kremasto.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
45 minutaLaka20 parčića


Lista sastojaka

Za bazu:

  • 200 g šećera
  • 100 ml vode
  • 125 g maslaca
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g mlevenog keksa


Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema sirupa: U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa zagrevajte na srednje jakoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
  2. Dodavanje maslaca i čokolade: Sklonite šerpu sa vatre, dodajte maslac i mešajte dok se ne otopi. Dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje i nastavite mešanje dok ne dobijete glatku smesu.
  3. Dodavanje suvih sastojaka: U toplu smesu dodajte mlevene orahe i keks, pa sve dobro sjedinite dok ne dobijete homogenu masu.
  4. Formiranje slojeva: Podelite smesu na dva jednaka dela. U pleh (20×20 cm) obložen papirom za pečenje, rasporedite prvi deo smese i lepo poravnajte.
  5. Priprema čokoladne glazure: Otopite čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj i prelijte preko prvog sloja. Ostavite da se stegne na hladnom mestu.
  6. Dodavanje drugog sloja: Kada se čokolada stegne, preko nje rasporedite drugi deo smese i ponovo lepo poravnajte.
  7. Prelivanje završne glazure: Otopite još jednu turu čokoladne glazure i prelijte preko bajadere. Ostavite kolač u frižideru da se stegne nekoliko sati.
  8. Sečenje i posluživanje: Kada se bajadera potpuno stegne, isecite je na pravougaone ili romboidne parčiće i uživajte u savršenom ukusu!


Saveti i preporuke

  • Za bogatiji ukus, bajaderu možete obogatiti dodavanjem lešnika ili badema umesto oraha.
  • Sečenje bajadere će biti lakše ako koristite nož umočen u vrelu vodu.
  • Za intenzivniji ukus, možete dodati par kapi ruma u smesu.