štrudla sa makom

Štrudla sa makom je jedan od onih tradicionalnih kolača koji vraća uspomene na detinjstvo i mirise iz bakine kuhinje. Ovaj mekani, vazdušasti kolač sa bogatim filom od maka prava je poslastica za ljubitelje domaćih peciva. Idealan je uz šolju čaja ili kafe, a priprema nije previše komplikovana.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
2 sataSrednja2 štrudle


Lista sastojaka

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
  • 200 ml toplog mleka
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • 50 g putera (omekšalog)
  • 1 prstohvat soli


Za fil od maka:

  • 250 g mlevenog maka
  • 100 g šećera
  • 100 ml mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica rendane limunove korice


Za premaz:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema kvasca: U toplom mleku rastvorite kvasac sa kašikom šećera i ostavite 10 minuta da se zapeni.
  2. Priprema testa: U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte jaje, omekšali puter i pripremljeni kvasac. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte krpom i ostavite da narasta 1 sat.
  3. Priprema fila: U šerpi zagrejte mleko sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mleveni mak, med i limunovu koricu. Mešajte dok se fil ne zgusne, zatim sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
  4. Oblikovanje štrudle: Naraslo testo podelite na dva dela. Svaki deo razvucite na pravougaonik debljine oko 5 mm. Rasporedite fil od maka ravnomerno, pa urolajte testo u štrudlu.
  5. Pečenje: Prebacite štrudle na pleh obložen papirom za pečenje, premažite ih žumancetom pomešanim sa mlekom i ostavite da odmore još 15 minuta.
  6. Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
  7. Hlađenje i posluživanje: Ostavite štrudlu da se malo prohladi pre sečenja i uživajte u njenom bogatom ukusu.


Saveti i preporuke

  • Testo će biti još mekše ako ga mesite najmanje 10 minuta, a zatim ostavite da lepo naraste.
  • Ako volite slađi fil, možete dodati još meda ili suvog grožđa u smesu sa makom.
  • Za hrskavu koricu, nakon pečenja štrudlu premažite rastopljenim puterom.