knedle za supu

Domaće knedle od griza su nezaobilazan dodatak svakoj pravoj supi. Mekane, vazdušaste i lagane, one upotpunjuju ukus supe i daju joj poseban šmek. Njihova priprema je jednostavna, ali zahteva nekoliko trikova kako bi bile savršeno mekane i ravnomerno kuvane.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
15 minutaLaka4 porcije


Lista sastojaka

  • 1 jaje
  • 4 kašike griza
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašika ulja ili otopljenog maslaca
  • 1/2 kašičice praška za pecivo (po želji, za dodatnu mekoću)
  • Supa za kuvanje knedli


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema smese
    • U dubljoj posudi umutiti jaje viljuškom ili žicom za mućenje.
    • Dodati so, ulje ili otopljeni maslac i lagano umešati griz.
    • Po želji, dodati malo praška za pecivo kako bi knedle bile još mekše.
    • Smesa treba da bude srednje gustine – ne previše retka, ali ni previše čvrsta.
  2. Ostaviti smesu da odmori
    • Ostaviti smesu da odmara 5-10 minuta kako bi griz nabubrio.
    • Ukoliko smesa nakon odmora izgleda previše tečna, dodati još malo griza (ali ne previše, da knedle ne budu tvrde).
  3. Oblikovanje knedli
    • Kašičicu umočiti u vrelu supu, zatim uzeti deo smese i polako spuštati u ključalu supu.
    • Knedle se prilikom kuvanja šire, pa ih ne stavljati preblizu jednu drugoj.
  4. Kuvanje knedli
    • Smanjiti temperaturu supe da blago vri i kuvati knedle 7-10 minuta.
    • Ne mešati tokom kuvanja, već samo blago protresti lonac.
    • Kada knedle isplivaju na površinu i postanu mekane, gotove su.
  5. Finalni dodir
    • Proveriti mekoću tako što ćete preseći jednu knedlu – unutrašnjost treba biti lagana i penasta, bez tvrdog jezgra.
    • Poslužiti uz omiljenu supu, posuto svežim peršunom.


Saveti i preporuke

  • Najvažnije je da ne preterate sa grizom, jer će knedle biti previše tvrde.
  • Ako želite još mekše knedle, dodajte par kapi gazirane vode u smesu.
  • Knedle se najbolje kuvaju u supi na laganoj temperaturi, jer prejako vrenje može učiniti da se raspadnu.
  • Za bogatiji ukus, umesto ulja koristite otopljeni puter.