Domaće knedle od griza su nezaobilazan dodatak svakoj pravoj supi. Mekane, vazdušaste i lagane, one upotpunjuju ukus supe i daju joj poseban šmek. Njihova priprema je jednostavna, ali zahteva nekoliko trikova kako bi bile savršeno mekane i ravnomerno kuvane.
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
15 minuta | Laka | 4 porcije |
Lista sastojaka
- 1 jaje
- 4 kašike griza
- 1 prstohvat soli
- 1 kašika ulja ili otopljenog maslaca
- 1/2 kašičice praška za pecivo (po želji, za dodatnu mekoću)
- Supa za kuvanje knedli
Detaljna priprema recepta
- Priprema smese
- U dubljoj posudi umutiti jaje viljuškom ili žicom za mućenje.
- Dodati so, ulje ili otopljeni maslac i lagano umešati griz.
- Po želji, dodati malo praška za pecivo kako bi knedle bile još mekše.
- Smesa treba da bude srednje gustine – ne previše retka, ali ni previše čvrsta.
- Ostaviti smesu da odmori
- Ostaviti smesu da odmara 5-10 minuta kako bi griz nabubrio.
- Ukoliko smesa nakon odmora izgleda previše tečna, dodati još malo griza (ali ne previše, da knedle ne budu tvrde).
- Oblikovanje knedli
- Kašičicu umočiti u vrelu supu, zatim uzeti deo smese i polako spuštati u ključalu supu.
- Knedle se prilikom kuvanja šire, pa ih ne stavljati preblizu jednu drugoj.
- Kuvanje knedli
- Smanjiti temperaturu supe da blago vri i kuvati knedle 7-10 minuta.
- Ne mešati tokom kuvanja, već samo blago protresti lonac.
- Kada knedle isplivaju na površinu i postanu mekane, gotove su.
- Finalni dodir
- Proveriti mekoću tako što ćete preseći jednu knedlu – unutrašnjost treba biti lagana i penasta, bez tvrdog jezgra.
- Poslužiti uz omiljenu supu, posuto svežim peršunom.
Saveti i preporuke
- Najvažnije je da ne preterate sa grizom, jer će knedle biti previše tvrde.
- Ako želite još mekše knedle, dodajte par kapi gazirane vode u smesu.
- Knedle se najbolje kuvaju u supi na laganoj temperaturi, jer prejako vrenje može učiniti da se raspadnu.
- Za bogatiji ukus, umesto ulja koristite otopljeni puter.