prebranac

Prebranac je jedno od omiljenih jela balkanske kuhinje, poznato po bogatom ukusu karamelizovanog luka i kremastom pasulju. Savršeno se slaže uz domaći hleb, a može se služiti kao glavno jelo ili prilog uz meso. Ovo tradicionalno jelo najbolje je kada odstoji preko noći, jer tada svi ukusi još više prožmu pasulj.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
3 sataSrednja6 porcija


Lista sastojaka

  • 500 g belog pasulja (tetovac ili običan beli pasulj)
  • 4 veće glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 dl ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 lista lovora
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica suvog začina (opciono)


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema pasulja
    • Pasulj oprati i potopiti u vodu preko noći kako bi nabubrio i lakše se skuvao.
    • Sutradan vodu prospite, nalijte svežu i kuvajte pasulj do ključanja.
    • Kada provri, vodu opet prospite, nalijte novu i dodajte lovorov list. Kuvajte dok ne omekša (oko 1 sat).
  2. Priprema luka
    • Dok se pasulj kuva, sitno iseckati crni i beli luk.
    • Na zagrejanom ulju propržiti luk na tihoj vatri dok ne postane staklast i blago karamelizovan (oko 15-20 minuta).
    • Dodati mlevenu i aleva papriku, promešati i kratko propržiti da puste aromu.
  3. Spajanje sastojaka
    • U posudu za pečenje rasporediti red pasulja, zatim sloj proprženog luka, pa ponoviti dok ne potrošite sve sastojke.
    • Posoliti, pobiberiti i preliti sa malo vode u kojoj se pasulj kuvao (oko 2 dl).
  4. Pečenje
    • Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta dok se na vrhu ne stvori lepa korica.
    • Po želji, pred kraj pečenja dodati još malo ulja preko pasulja kako bi dobio dodatnu hrskavost.


Saveti i preporuke

  • Prebranac je još ukusniji kada odstoji nekoliko sati ili preko noći.
  • Ako volite pikantniji ukus, dodajte ljutu papriku ili malo tucane paprike.
  • Možete dodati i kobasicu ili suvo meso za bogatiji ukus.
  • Najbolje se slaže uz kiseli kupus, turšiju ili domaći hleb.