Ruska salata je neizostavan deo svake svečane trpeze, bilo da se radi o praznicima, slavljima ili porodičnim okupljanjima. Njena kremasta tekstura i bogatstvo ukusa čine je savršenim prilogom uz meso, ali i odličnim predjelom koje svi vole. Lako se priprema, a može se unapred napraviti i čuvati u frižideru.
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
45 minuta | Laka | 6-8 porcija |
Lista sastojaka
- 3 veća krompira
- 3 šargarepe
- 200 g zamrznutog graška
- 200 g kiseli krastavci
- 200 g šunke
- 5 kuvana jaja
- 250 g majoneza
- 100 g pavlake (opciono)
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica senfa (opciono)
- 1 kašika limunovog soka (za svežinu)
Detaljna priprema recepta
- Priprema povrća
- Krompir i šargarepu oljuštiti i skuvati u vodi dok ne omekšaju, ali paziti da ne budu previše mekani.
- Grašak obariti u ključaloj vodi 5 minuta, a zatim ocediti i ostaviti da se ohladi.
- Kuvano povrće iseći na sitne kockice i ostaviti da se potpuno ohladi.
- Priprema ostalih sastojaka
- Kisele krastavce sitno iseckati.
- Šunku i kuvana jaja takođe iseći na male kockice.
- Mešanje salate
- U velikoj posudi pomešati iseckano povrće, grašak, šunku i jaja.
- Dodati majonez, pavlaku, senf i limunov sok.
- Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa sve lagano promešati da se sastojci sjedine.
- Hlađenje i serviranje
- Pokriti salatu providnom folijom i ostaviti u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja, kako bi se svi ukusi proželi.
- Po želji, ukrasiti listićima peršuna ili kriškama kuvanog jajeta pre služenja.
Saveti i preporuke
- Za laganiju varijantu, deo majoneza zamenite jogurtom ili pavlakom.
- Ako volite hrskaviju teksturu, dodajte malo kukuruza ili crvene paprike.
- Možete je pripremiti dan ranije, čime će ukusi još bolje doći do izražaja.
- Idealno se slaže uz pečenja, mesne plate, ali i kao samostalno predjelo uz tost hleb.