Miris sveže pečenih lepinja teško da može da se poredi sa bilo čim. Mekane iznutra, a blago hrskave spolja, savršene su za ćevape, roštilj, namaze ili kao dodatak uz razna jela. Njihova priprema je jednostavna, a domaći ukus ne može da se nadmaši!
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
90 minuta | Srednja | 6 lepinja |
Lista sastojaka
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 300 ml mlake vode
- 2 kašike maslinovog ulja (ili običnog ulja)
Detaljna priprema recepta
- Priprema testa
- U činiji pomešati mlaku vodu, kvasac i šećer. Ostaviti 5-10 minuta da se kvasac aktivira.
- U veću posudu prosejati brašno, dodati so i maslinovo ulje.
- Postepeno dodavati aktivirani kvasac i mesiti dok se ne dobije meko, elastično testo.
- Pokriti testo krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste, oko 45 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.
- Oblikovanje lepinja
- Nakon što je testo nadošlo, premesiti ga na pobrašnjenoj površini i podeliti na 6 jednakih delova.
- Svaki deo oblikovati u lopticu, zatim ih lagano rastanjiti rukama ili oklagijom na debljinu od oko 1 cm.
- Pokriti i ostaviti još 15-20 minuta da odmore.
- Pečenje lepinja
- Rernu zagrejati na 250°C, a pleh obložiti papirom za pečenje.
- Lepinje pažljivo preneti na pleh i peći 8-10 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i blago napuhnu.
- Po želji, možete ih peći na vrelom tiganju bez ulja, po 2-3 minuta sa svake strane.
- Serviranje
- Pečene lepinje izvaditi iz rerne i pokriti kuhinjskom krpom kako bi ostale mekane.
- Najbolje su tople, uz ćevape, kajmak, sirne namaze ili kao prilog uz razna jela.
Saveti i preporuke
- Za dodatnu mekoću, možete dodati 2 kašike jogurta u testo.
- Ako želite rustičniji izgled, pre pečenja pospite ih kukuruznim brašnom.
- Lepinje možete zamrznuti – nakon pečenja ih ohladite i čuvajte u kesama u zamrzivaču.
- Ako želite punije lepinje, pecite ih kraće na višoj temperaturi.