mimoza salata

Mimoza salata je prava dekorativna i ukusna salata koja se često služi na svečanim trpezama. Njeni slojevi donose bogatstvo ukusa, dok joj narendana žumanca na vrhu daju prepoznatljiv izgled poput cveta mimoze. Ova salata je jednostavna za pripremu i odlična za sve prilike!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
30 minutaLaka6 porcija


Lista sastojaka

  • 3 kuvana krompira
  • 2 kuvane šargarepe
  • 4 kuvana jaja
  • 200 g tunjevine iz konzerve (ili kuvane piletine)
  • 100 g tvrdog sira (gauda, edamer)
  • 200 g majoneza
  • 100 g kisele pavlake
  • So i biber po ukusu
  • Mladi luk ili peršun za dekoraciju


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema sastojaka
    • Skuvati krompir i šargarepu u ljusci, zatim ih oljuštiti i ostaviti da se ohlade.
    • Skuvati jaja, oljuštiti ih i odvojiti žumanca od belanaca.
    • Ocediti tunjevinu ili sitno iseckati kuvanu piletinu.
    • Sve sastojke narendati odvojeno: krompir, šargarepu, belanca, sir i žumanca.
  2. Slaganje salate
    • Na dno tanjira ili kalupa staviti sloj izgnječene tunjevine ili piletine.
    • Preko nje rasporediti sloj rendanog krompira, blago posoliti i premazati mešavinom majoneza i pavlake.
    • Dodati sloj rendane šargarepe i ponovo premazati majonezom i pavlakom.
    • Rasporediti narendana belanca, premazati ostatkom majoneza i pavlake.
    • Pospite narendanim sirom, a na kraju ravnomerno posuti narendana žumanca kako bi salata dobila prepoznatljiv izgled.
  3. Dekoracija i serviranje
    • Ostaviti salatu u frižideru najmanje 2 sata da se ukusi sjedine.
    • Ukrasiti peršunom, mladim lukom ili kriškama kuvanog jajeta.
    • Služiti hladnu kao prilog uz meso ili kao predjelo.


Saveti i preporuke

  • Za bogatiji ukus, u salatu možete dodati kisele krastavce ili sitno seckani crveni luk.
  • Ako želite laganiju verziju, koristite grčki jogurt umesto majoneza i pavlake.
  • Najbolji način za oblikovanje salate je pomoću obruča za torte ili manjeg kalupa.