cezar salata

Cezar salata je jedan od najpoznatijih recepata na svetu, poznata po svojoj hrskavoj teksturi, sočnoj piletini i prepoznatljivom kremastom dresingu. Ova salata je idealna kao lagani obrok ili prilog, a priprema se brzo i jednostavno.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
30 minutaLaka2-3 porcije


Lista sastojaka

  • 1 glavica romaine ili iceberg salate
  • 1 pileći file
  • 50 g parmezana
  • 100 g hleba (za krutone)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu


Za dresing:

  • 3 kašike majoneza
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica senfa
  • 1 čen belog luka (sitno seckan ili izgnječen)
  • 2 fileta inćuna (opciono, ali daje autentičan ukus)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema piletine
    • Pileći file posoliti, pobiberiti i premazati maslinovim uljem.
    • Peći na roštilju ili tiganju oko 5 minuta sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju.
    • Ostaviti da se malo ohladi, pa iseći na tanke trakice.
  2. Priprema krutona
    • Hleb iseći na kockice i premazati maslinovim uljem.
    • Peći u rerni na 180°C oko 10 minuta dok ne postane hrskav.
  3. Priprema dresinga
    • U činiji pomešati majonez, limunov sok, senf, beli luk, sitno seckane inćune (opciono) i maslinovo ulje.
    • Sve dobro sjediniti i začiniti solju i biberom po ukusu.
  4. Slaganje salate
    • Salatu oprati, osušiti i rukama iskidati na veće komade.
    • Dodati isečenu piletinu i preliv.
    • Posuti krutonima i narendanim parmezanom.
  5. Serviranje
    • Salatu lagano promešati i odmah poslužiti.


Saveti i preporuke

  • Ako želite laganiju verziju, koristite grčki jogurt umesto majoneza.
  • Dodavanje sitno seckanih inćuna u dresing daje autentičan ukus, ali ako ih ne volite, slobodno ih izostavite.
  • Salatu je najbolje pripremiti neposredno pre serviranja kako bi krutoni ostali hrskavi.