hleb

Nema boljeg mirisa u kući od sveže pečenog domaćeg hleba! Ovaj recept je jednostavan, ne zahteva posebne veštine, a rezultat je mekan i mirisan hleb sa hrskavom koricom. Savršen je za doručak, sendviče ili uz omiljena jela.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
2 sataSrednja1 vekna


Lista sastojaka

  • 500 g pšeničnog brašna (tip 400 ili 500)
  • 300 ml tople vode
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 25 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja (ili suncokretovog)


Detaljna priprema recepta

  1. Aktivacija kvasca
    • U manju činiju sipati toplu vodu, dodati šećer i kvasac.
    • Ostaviti 5-10 minuta dok se kvasac ne zapeni.
  2. Priprema testa
    • U veliku činiju prosejati brašno i dodati so.
    • Napraviti udubljenje u sredini i sipati aktivirani kvasac i maslinovo ulje.
    • Mešati kašikom dok se sastojci ne sjedine, zatim preći na ručno mešenje testa.
  3. Mešenje i narastanje testa
    • Testo mesiti 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
    • Pokriti ga čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 60 minuta, dok ne udvostruči volumen.
  4. Oblikovanje i drugo narastanje
    • Kada testo naraste, lagano ga premesiti i oblikovati veknu ili staviti u pleh za hleb.
    • Pokriti krpom i ostaviti još 20-30 minuta da ponovo naraste.
  5. Pečenje
    • Rernu zagrejati na 220°C.
    • Hleb peći 30-35 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i ne zazvuči šuplje kada se kucne po kori.
  6. Hlađenje i serviranje
    • Pečeni hleb izvaditi iz rerne i staviti na rešetku da se potpuno ohladi pre sečenja.


Saveti i preporuke

  • Za hrskaviju koricu, ubacite posudu s vodom u rernu prilikom pečenja.
  • Ako koristite svež kvasac, rastopite ga u vodi sa šećerom i ostavite da se aktivira pre dodavanja u brašno.
  • Hleb možete praviti i sa mešavinom raženog i pšeničnog brašna za bogatiji ukus.