bešamel sos

Bešamel sos je klasičan beli sos koji se koristi kao osnova za mnoga jela, poput lazanja, musake, gratiniranog povrća i raznih preliva za testeninu. Pravi se od jednostavnih sastojaka, a ključ uspeha je pravilno sjedinjavanje brašna i mleka kako bi se dobila savršeno kremasta tekstura.

Vreme pripremeTežina pripremeKoličina
15 minutaLaka500 ml


Lista sastojaka

  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • Prstohvat muškatnog oraščića (opciono)


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema putera i brašna
    • U šerpi na srednje tihoj vatri istopiti puter dok ne postane tečan.
    • Dodati brašno i uz neprekidno mešanje varjačom ili žicom za mućenje propržiti ga 1-2 minuta, dok ne dobije blago zlatastu boju i izgubi brašnasti miris.
  2. Dodavanje mleka
    • Postepeno dolivati mleko uz stalno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice.
    • Nastaviti mešati dok smesa ne postane glatka i kremasta.
  3. Začinjavanje
    • Dodati so, biber i muškatni oraščić po ukusu.
    • Kuvati još nekoliko minuta dok sos ne dobije željenu gustinu.
  4. Finalno mešanje i upotreba
    • Kada sos postigne gustinu nalik pavlaci, skloniti ga sa vatre.
    • Koristiti odmah ili pokriti prozirnom folijom kako bi se sprečilo stvaranje korice.


Saveti i preporuke

  • Ako se pojave grudvice, sos možete procediti kroz cediljku ili izmutiti mikserom.
  • Za bogatiji ukus možete dodati rendani sir (parmezan ili gaudu) i pretvoriti ga u mornay sos.
  • Ako želite ređi sos, dodajte malo više mleka i mešajte dok ne postigne odgovarajuću teksturu.
  • Bešamel može poslužiti kao osnova za mnoge druge soseve, poput sosa sa sirom, belog sosa sa pečurkama ili sosa za lazanje.