gvaakamole

Gvakamole je popularan meksički umak od avokada koji se odlično slaže sa tortiljama, tacosem, roštiljem ili kao zdravi namaz na hlebu. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat je osvežavajući i kremasti sos pun ukusa.

Vreme pripremeTežina pripremeKoličina
10 minutaLaka2 šolje


Lista sastojaka

  • 2 zrela avokada
  • 1 mala glavica crvenog luka (sitno seckana)
  • 1 paradajz (sitno seckan)
  • 1 čen belog luka (izgnječen)
  • 1 kašika svežeg soka od limete
  • 1 kašika svežeg korijandera (ili peršuna)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/2 sveže ljute papričice (sitno seckane, opciono)


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema avokada
    • Avokado preseći na pola, ukloniti košticu i kašikom izvaditi meso u činiju.
    • Viljuškom ga izgnječiti do željene teksture – može biti glatko ili sa komadićima.
  2. Dodavanje povrća
    • Dodati sitno seckani crveni luk, paradajz i beli luk.
    • Sve dobro promešati.
  3. Začinjavanje
    • Umešati sok od limete, so, biber i sitno seckanu ljutu papričicu po ukusu.
    • Dodati sveže seckani korijander ili peršun za osvežavajuću aromu.
  4. Finalno mešanje i serviranje
    • Lagano promešati i probati da biste prilagodili začine po želji.
    • Poslužiti odmah uz tortilja čips, tacos ili kao prilog uz roštilj.


Saveti i preporuke

  • Kako da avokado ne pocrni – dodavanje limetinog soka pomaže da gvakamole ostane svež i zelen duže vreme. Takođe, možete staviti košticu avokada u sos dok ne bude poslužen.
  • Za kremastiju teksturu – umesto viljuške, koristite blender ili štapni mikser.
  • Dodajte po želji – kukuruz, krastavce ili malo pavlake za blaži ukus.