Karađorđeva šnicla je ponos srpske kuhinje – hrskava spolja, sočna i kremasta iznutra, punjena bogatim kajmakom i savršeno pohovana. Ovo jelo je nezaobilazno u restoranima širom Balkana i omiljeno na slavama i porodičnim ručkovima. Poslužena uz pomfrit, tartar sos i svežu salatu, Karađorđeva šnicla je pravo uživanje za sva čula. Isprobajte ovaj recept i pripremite restoranjski specijalitet u svom domu!
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
45 minuta | Srednja | 4 porcije |
Lista sastojaka
- 4 svinjske ili teleće šnicle (oko 150 g po komadu)
- 200 g kajmaka
- 100 g brašna
- 2 jaja
- 150 g prezli
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- Ulje za prženje
Za serviranje:
- Pomfrit
- Tartar sos
- Sveža salata (krastavac, šargarepa, peršun)
- Kriške limuna
Detaljna priprema recepta
- Priprema mesa
Svaku šniclu stavite na dasku za sečenje i dobro izlupajte čekićem za meso dok ne postane tanka i mekana. Pazite da ne pokidate meso. - Začinjavanje
Posolite i pobiberite šnicle s obe strane kako bi upile aromu. - Punjenje kajmakom
Na jedan kraj svake šnicle stavite kašiku kajmaka i pažljivo urolajte meso, vodeći računa da krajevi budu dobro zatvoreni kako fil ne bi iscurio tokom prženja. - Paniranje
Pripremljene rolate prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle. Ovaj postupak će osigurati hrskavu i zlatnu koricu. - Prženje
U velikoj tavi zagrejte veću količinu ulja na srednje jakoj vatri. Pržite šnicle sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju, oko 6-8 minuta sa svake strane. - Oceđivanje viška ulja
Pržene šnicle izvadite na papirni ubrus kako biste uklonili višak masnoće. - Serviranje
Poslužite Karađorđevu šniclu uz hrskavi pomfrit, tartar sos i svežu salatu od krastavaca, šargarepe i peršuna. Dodajte krišku limuna za dodatnu svežinu.
Saveti i preporuke
- Varijacije: Umesto kajmaka, možete koristiti krem sir ili neki drugi mekani sir po želji.
- Zdravija verzija: Ako želite laganiju varijantu, šnicle možete ispeći u rerni na 200°C oko 25 minuta, premazane s malo ulja.
- Čuvanje: Karađorđeva šnicla može se čuvati u frižideru do 2 dana i podgrejati u rerni pre posluživanja kako bi zadržala hrskavost.