pasulj

Pasulj je jedno od onih jela koja nikada ne izlaze iz mode. Ovaj klasični recept prenosi se s generacije na generaciju i svaka kuća ima svoju malu tajnu kako ga priprema. Ne samo da je bogat proteinima i zasitan, već ima i onu posebnu toplinu koja nas vraća u detinjstvo. Bilo da ga spremate sa suvim mesom ili u posnoj varijanti, pasulj je uvek dobar izbor za ukusan i hranljiv obrok.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
2,5 sata (uključujući pripremu i kuvanje)Srednja6 porcija


Lista sastojaka

  • 500 g pasulja (tetovac ili beli pasulj)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 200 g suvog mesa (slanina, rebra ili kobasica)
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašika brašna
  • 2 lista lovora
  • So i biber po ukusu
  • 1 l vode
  • Svež peršun za dekoraciju


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema pasulja
    Pasulj operite i potopite u hladnu vodu preko noći kako bi omekšao i brže se skuvao. Sutradan vodu prospite i pasulj isperite pod mlazom vode.
  2. Prvo kuvanje
    Stavite pasulj u šerpu, prelijte ga svežom vodom i kuvajte dok ne proključa. Nakon ključanja, prospite prvu vodu, nalijte novu i nastavite kuvanje. Ovaj korak pomaže da pasulj bude lakši za varenje.
  3. Dodavanje povrća i mesa
    Dok se pasulj kuva, oljuštite i sitno naseckajte crni i beli luk, šargarepu i koren peršuna. Kada pasulj omekša (posle oko 45 minuta kuvanja), dodajte naseckano povrće, suvo meso i lovorov list. Kuvajte na tihoj vatri još 1 sat, povremeno mešajući.
  4. Priprema zaprške
    Na ulju propržite kašiku brašna dok ne porumeni, zatim dodajte alevu papriku i kratko propržite. Sipajte zapršku u pasulj i dobro promešajte. Kuvajte još 10-15 minuta da se svi ukusi sjedine.
  5. Začinjavanje
    Dodajte so i biber po ukusu, pa kuvajte još nekoliko minuta. Ako volite gušći pasulj, možete odvojiti malo skuvanog pasulja, izgnječiti ga viljuškom i vratiti u šerpu.
  6. Serviranje
    Pasulj poslužite topao, posut svežim seckanim peršunom. Odlično se slaže sa domaćim hlebom ili projarom, a ako volite pikantno, možete dodati malo ljute paprike.


Saveti i preporuke

  • Varijacije: Ako želite posnu verziju, izostavite meso i dodajte više povrća, poput paprike ili paradajza.
  • Čuvanje: Pasulj možete čuvati u frižideru do 3 dana i podgrejati pre posluživanja – neki čak kažu da je sutradan još ukusniji!
  • Dodaci: Ukoliko volite jači dimljeni ukus, možete koristiti suva rebra ili domaće kobasice.