Pasulj je jedno od onih jela koja nikada ne izlaze iz mode. Ovaj klasični recept prenosi se s generacije na generaciju i svaka kuća ima svoju malu tajnu kako ga priprema. Ne samo da je bogat proteinima i zasitan, već ima i onu posebnu toplinu koja nas vraća u detinjstvo. Bilo da ga spremate sa suvim mesom ili u posnoj varijanti, pasulj je uvek dobar izbor za ukusan i hranljiv obrok.
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
2,5 sata (uključujući pripremu i kuvanje) | Srednja | 6 porcija |
Lista sastojaka
- 500 g pasulja (tetovac ili beli pasulj)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 koren peršuna
- 200 g suvog mesa (slanina, rebra ili kobasica)
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašika brašna
- 2 lista lovora
- So i biber po ukusu
- 1 l vode
- Svež peršun za dekoraciju
Detaljna priprema recepta
- Priprema pasulja
Pasulj operite i potopite u hladnu vodu preko noći kako bi omekšao i brže se skuvao. Sutradan vodu prospite i pasulj isperite pod mlazom vode. - Prvo kuvanje
Stavite pasulj u šerpu, prelijte ga svežom vodom i kuvajte dok ne proključa. Nakon ključanja, prospite prvu vodu, nalijte novu i nastavite kuvanje. Ovaj korak pomaže da pasulj bude lakši za varenje. - Dodavanje povrća i mesa
Dok se pasulj kuva, oljuštite i sitno naseckajte crni i beli luk, šargarepu i koren peršuna. Kada pasulj omekša (posle oko 45 minuta kuvanja), dodajte naseckano povrće, suvo meso i lovorov list. Kuvajte na tihoj vatri još 1 sat, povremeno mešajući. - Priprema zaprške
Na ulju propržite kašiku brašna dok ne porumeni, zatim dodajte alevu papriku i kratko propržite. Sipajte zapršku u pasulj i dobro promešajte. Kuvajte još 10-15 minuta da se svi ukusi sjedine. - Začinjavanje
Dodajte so i biber po ukusu, pa kuvajte još nekoliko minuta. Ako volite gušći pasulj, možete odvojiti malo skuvanog pasulja, izgnječiti ga viljuškom i vratiti u šerpu. - Serviranje
Pasulj poslužite topao, posut svežim seckanim peršunom. Odlično se slaže sa domaćim hlebom ili projarom, a ako volite pikantno, možete dodati malo ljute paprike.
Saveti i preporuke
- Varijacije: Ako želite posnu verziju, izostavite meso i dodajte više povrća, poput paprike ili paradajza.
- Čuvanje: Pasulj možete čuvati u frižideru do 3 dana i podgrejati pre posluživanja – neki čak kažu da je sutradan još ukusniji!
- Dodaci: Ukoliko volite jači dimljeni ukus, možete koristiti suva rebra ili domaće kobasice.