Ajvar je jedan od omiljenih domaćih namaza, poznat po bogatom ukusu pečene paprike i blago dimljenoj aromi. Pravi se tradicionalno u jesen, a njegova priprema donosi miris domaće kuhinje i okuplja porodicu oko šporeta. Bilo da ga koristite kao namaz, prilog ili dodatak jelima, domaći ajvar je nezaobilazan specijalitet koji oduševljava svakim zalogajem!
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj tegli |
---|---|---|
3-4 sata | Srednja | 6 tegli (500 ml) |
Lista sastojaka
- 5 kg crvene paprike (roge)
- 1 kg plavog patlidžana
- 3 dl ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- 3 čena belog luka
- 1 kašika sirćeta
- So po ukusu (oko 1 kašika)
- ½ kašičice šećera (opciono)
- Ljuta paprika (po želji, za ljuti ajvar)
Detaljna priprema recepta
- Pečenje povrća
- Paprike i patlidžan oprati i osušiti, zatim ih peći u rerni na 220°C dok ne omekšaju i kožica ne počne da se odvaja.
- Kada su pečeni, staviti ih u veliku posudu i pokriti krpom kako bi se potparili (lakše će se ljuštiti).
- Čišćenje i mlevenje
- Oljuštiti paprike i patlidžan, ukloniti seme i peteljke.
- Samleti ih u mašini za meso ili usitniti štapnim mikserom u zavisnosti od željene teksture ajvara.
- Prženje ajvara
- U velikoj šerpi zagrejati ulje i dodati mlevenu smesu od paprika i patlidžana.
- Pržiti uz stalno mešanje na srednjoj vatri oko 1,5 do 2 sata dok se ajvar ne zgusne i ne počne da se odvaja od dna šerpe.
- Dodavanje začina i finalno kuvanje
- Pred kraj dodati so, beli luk, sirće i šećer. Ako želite ljuti ajvar, sada dodajte i sitno seckanu ljutu papriku.
- Kuvati još 10-15 minuta uz stalno mešanje.
- Punjenje tegli i pasterizacija
- Vruć ajvar sipati u sterilisane tegle, zatvoriti i staviti u rernu na 100°C na 10-15 minuta radi pasterizacije.
- Tegle zamotati u ćebe i ostaviti da se postepeno hlade 24 sata.
Saveti i preporuke
- Koristite mesnate paprike roge za najbolji ukus i teksturu ajvara.
- Ako želite glađu strukturu, ajvar možete dodatno izblendirati pre prženja.
- Najbolji način da ga sačuvate dugo je da ga skladištite u sterilnim teglama na tamnom i hladnom mestu.
- Ajvar se savršeno slaže uz domaći hleb, sir i roštilj!