Recept za ajvar

Ajvar je jedan od omiljenih domaćih namaza, poznat po bogatom ukusu pečene paprike i blago dimljenoj aromi. Pravi se tradicionalno u jesen, a njegova priprema donosi miris domaće kuhinje i okuplja porodicu oko šporeta. Bilo da ga koristite kao namaz, prilog ili dodatak jelima, domaći ajvar je nezaobilazan specijalitet koji oduševljava svakim zalogajem!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj tegli
3-4 sataSrednja6 tegli (500 ml)


Lista sastojaka

  • 5 kg crvene paprike (roge)
  • 1 kg plavog patlidžana
  • 3 dl ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika sirćeta
  • So po ukusu (oko 1 kašika)
  • ½ kašičice šećera (opciono)
  • Ljuta paprika (po želji, za ljuti ajvar)


Detaljna priprema recepta

  1. Pečenje povrća
    • Paprike i patlidžan oprati i osušiti, zatim ih peći u rerni na 220°C dok ne omekšaju i kožica ne počne da se odvaja.
    • Kada su pečeni, staviti ih u veliku posudu i pokriti krpom kako bi se potparili (lakše će se ljuštiti).
  2. Čišćenje i mlevenje
    • Oljuštiti paprike i patlidžan, ukloniti seme i peteljke.
    • Samleti ih u mašini za meso ili usitniti štapnim mikserom u zavisnosti od željene teksture ajvara.
  3. Prženje ajvara
    • U velikoj šerpi zagrejati ulje i dodati mlevenu smesu od paprika i patlidžana.
    • Pržiti uz stalno mešanje na srednjoj vatri oko 1,5 do 2 sata dok se ajvar ne zgusne i ne počne da se odvaja od dna šerpe.
  4. Dodavanje začina i finalno kuvanje
    • Pred kraj dodati so, beli luk, sirće i šećer. Ako želite ljuti ajvar, sada dodajte i sitno seckanu ljutu papriku.
    • Kuvati još 10-15 minuta uz stalno mešanje.
  5. Punjenje tegli i pasterizacija
    • Vruć ajvar sipati u sterilisane tegle, zatvoriti i staviti u rernu na 100°C na 10-15 minuta radi pasterizacije.
    • Tegle zamotati u ćebe i ostaviti da se postepeno hlade 24 sata.


Saveti i preporuke

  • Koristite mesnate paprike roge za najbolji ukus i teksturu ajvara.
  • Ako želite glađu strukturu, ajvar možete dodatno izblendirati pre prženja.
  • Najbolji način da ga sačuvate dugo je da ga skladištite u sterilnim teglama na tamnom i hladnom mestu.
  • Ajvar se savršeno slaže uz domaći hleb, sir i roštilj!