banana hleb

Banana hleb je savršena kombinacija mekanog kolača i mirisnog hleba, idealan za doručak, užinu ili lagani desert. Sočan, aromatičan i prepun ukusa zrelih banana, ovo je recept koji ćete sigurno često praviti!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
60 minutaLaka8 kriški


Lista sastojaka

  • 3 zrele banane
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 80 ml ulja ili otopljenog putera
  • 200 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta (po želji)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Prstohvat soli


Detaljna priprema recepta

  1. Pripremiti rernu i zagrejati je na 180°C. Kalup za hleb podmazati ili obložiti papirom za pečenje.
  2. U činiji izgnječiti banane viljuškom dok ne dobijete kašastu smesu.
  3. Dodati jaja, šećer, ulje i vanilin šećer pa dobro izmešati dok smesa ne postane homogena.
  4. U posebnoj činiji pomešati brašno, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli, zatim postepeno dodavati u smesu sa bananama.
  5. Sve dobro sjediniti, ali ne previše mešati kako bi hleb ostao mekan i vazdušast.
  6. Smesu izliti u pripremljen kalup i peći oko 45-50 minuta dok ne porumeni. Možete proveriti čačkalicom – ako izađe suva, hleb je gotov.
  7. Ostaviti da se prohladi, zatim ga iseći na kriške i poslužiti.


Saveti i preporuke

  • Za dodatnu sočnost možete dodati šaku seckanih oraha ili čokoladnih komadića u smesu.
  • Ako želite zdraviju verziju, koristite integralno brašno i zamenite šećer medom.
  • Banana hleb je odličan i sledećeg dana, čak je i ukusniji kada malo odstoji!