burek

Burek je jedno od najomiljenijih jela na Balkanu, a njegov bogat i sočan nadev u kombinaciji s hrskavim koricama čini ga neodoljivim. Bilo da ga pripremate za doručak, ručak ili večeru, ovaj recept vam garantuje autentičan ukus domaćeg bureka koji će vas osvojiti na prvi zalogaj!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
1 sat 15 minSrednja6-8 porcija


Lista sastojaka

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 400 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice suvog začina
  • 100 ml ulja
  • 50 g putera (istopljenog)
  • 150 ml mineralne vode (za sočnost)


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema nadeva – Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša. Dodajte mleveno meso, so, biber i suvi začin, pa dinstajte dok meso ne promeni boju i ne ispari višak tečnosti. Ostavite da se prohladi.
  2. Slaganje bureka – Pleh premažite uljem. Na dno stavite dve kore, svaku lagano premazujući uljem. Potom stavite treću koru i rasporedite deo fila. Nastavite sa slaganjem – dve kore premazane uljem, pa fil, sve dok ne potrošite materijal. Na kraju, pokrijte sa još dve kore.
  3. Sečenje i prelivanje – Pre nego što stavite burek u rernu, nožem ga isečite na parčiće. Pospite ga mineralnom vodom i prelijte mešavinom istopljenog putera i malo ulja.
  4. Pečenje – Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  5. Finalizacija – Pečeni burek pokrijte krpom i ostavite da odstoji 10 minuta kako bi omekšao i bio lakši za sečenje.


Saveti i preporuke

  • Za hrskaviji burek, premažite gornju koru dodatnim puterom pre pečenja.
  • Ako želite mekši burek, nakon pečenja ga pokrijte krpom i ostavite nekoliko minuta da „odmori“.
  • Burek možete praviti u obliku rolnica ako koristite pojedinačne kore i motate ih sa nadevom.