Cezar salata je jedan od najpoznatijih recepata na svetu, poznata po svojoj hrskavoj teksturi, sočnoj piletini i prepoznatljivom kremastom dresingu. Ova salata je idealna kao lagani obrok ili prilog, a priprema se brzo i jednostavno.
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
30 minuta | Laka | 2-3 porcije |
Lista sastojaka
- 1 glavica romaine ili iceberg salate
- 1 pileći file
- 50 g parmezana
- 100 g hleba (za krutone)
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Za dresing:
- 3 kašike majoneza
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica senfa
- 1 čen belog luka (sitno seckan ili izgnječen)
- 2 fileta inćuna (opciono, ali daje autentičan ukus)
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Detaljna priprema recepta
- Priprema piletine
- Pileći file posoliti, pobiberiti i premazati maslinovim uljem.
- Peći na roštilju ili tiganju oko 5 minuta sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju.
- Ostaviti da se malo ohladi, pa iseći na tanke trakice.
- Priprema krutona
- Hleb iseći na kockice i premazati maslinovim uljem.
- Peći u rerni na 180°C oko 10 minuta dok ne postane hrskav.
- Priprema dresinga
- U činiji pomešati majonez, limunov sok, senf, beli luk, sitno seckane inćune (opciono) i maslinovo ulje.
- Sve dobro sjediniti i začiniti solju i biberom po ukusu.
- Slaganje salate
- Salatu oprati, osušiti i rukama iskidati na veće komade.
- Dodati isečenu piletinu i preliv.
- Posuti krutonima i narendanim parmezanom.
- Serviranje
- Salatu lagano promešati i odmah poslužiti.
Saveti i preporuke
- Ako želite laganiju verziju, koristite grčki jogurt umesto majoneza.
- Dodavanje sitno seckanih inćuna u dresing daje autentičan ukus, ali ako ih ne volite, slobodno ih izostavite.
- Salatu je najbolje pripremiti neposredno pre serviranja kako bi krutoni ostali hrskavi.