Čorba od raštana je tradicionalno jelo koje se najčešće priprema u Crnoj Gori i primorju tokom jeseni i zime. Spoj zdravih listova raštana i suvog mesa čini ovu čorbu i okrepljujućom i izuzetno ukusnom. Kuvanjem se oslobađaju bogati ukusi, dok krompir i luk daju gustinu i punoću. Idealna je kao glavno jelo uz parče domaćeg hleba.
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
2 sata | Srednja | 6 porcija |
Lista sastojaka
- 500 g raštana
- 300 g suvog mesa (rebra, koljenica ili panceta)
- 3 veća krompira
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 kašike ulja ili masti
- So i biber po ukusu
- Po želji: suvi začin, peršun
Detaljna priprema recepta
Priprema raštana
- Raštan oprati i odstraniti debele drške.
- U kipućoj vodi obariti 5 minuta da omekša i izgubi gorčinu.
- Ocediti i naseći na rezance.
Priprema mesa
- Suvo meso staviti u vodu i kuvati oko 30 minuta da pusti aromu i omekša.
- Po potrebi, vodu menjati jednom da ne bude previše slana.
Dinastanje luka
- U drugoj šerpi zagrejati mast ili ulje.
- Iseckan crni luk i beli luk propržiti dok ne postanu staklasti.
- Dodati oljušten i sečen krompir, kratko propržiti.
Kombinovanje sastojaka
- Dodati raštan i prethodno kuvano suvo meso.
- Naliti vodom da ogrezne, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 1 sat.
Finalno začinjavanje
- Pred kraj dodati so i biber po ukusu.
- Po želji dodati suvi biljni začin i seckani peršun.
- Kuvati još 5 minuta bez poklopca da čorba blago ispari i dobije gustinu.
Saveti i preporuke
- Raštan se ne kuva dugo da ne postane kašast – prethodno obarivanje je ključno.
- Krompir se može i izgnječiti pri kraju kuvanja da dodatno zgusne čorbu.
- Koristite dimljeno meso za jači ukus, ali ga prethodno prokuvajte da ne bude preslano.
- Ova čorba je još ukusnija sutradan, kada se sastojci prožmu.
