Čorba od raštana je tradicionalno jelo koje se najčešće priprema u Crnoj Gori i primorju tokom jeseni i zime. Spoj zdravih listova raštana i suvog mesa čini ovu čorbu i okrepljujućom i izuzetno ukusnom. Kuvanjem se oslobađaju bogati ukusi, dok krompir i luk daju gustinu i punoću. Idealna je kao glavno jelo uz parče domaćeg hleba.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
2 sataSrednja6 porcija

Lista sastojaka

  • 500 g raštana
  • 300 g suvog mesa (rebra, koljenica ili panceta)
  • 3 veća krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike ulja ili masti
  • So i biber po ukusu
  • Po želji: suvi začin, peršun

Detaljna priprema recepta

Priprema raštana

  • Raštan oprati i odstraniti debele drške.
  • U kipućoj vodi obariti 5 minuta da omekša i izgubi gorčinu.
  • Ocediti i naseći na rezance.

Priprema mesa

  • Suvo meso staviti u vodu i kuvati oko 30 minuta da pusti aromu i omekša.
  • Po potrebi, vodu menjati jednom da ne bude previše slana.

Dinastanje luka

  • U drugoj šerpi zagrejati mast ili ulje.
  • Iseckan crni luk i beli luk propržiti dok ne postanu staklasti.
  • Dodati oljušten i sečen krompir, kratko propržiti.

Kombinovanje sastojaka

  • Dodati raštan i prethodno kuvano suvo meso.
  • Naliti vodom da ogrezne, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 1 sat.

Finalno začinjavanje

  • Pred kraj dodati so i biber po ukusu.
  • Po želji dodati suvi biljni začin i seckani peršun.
  • Kuvati još 5 minuta bez poklopca da čorba blago ispari i dobije gustinu.

Saveti i preporuke

  • Raštan se ne kuva dugo da ne postane kašast – prethodno obarivanje je ključno.
  • Krompir se može i izgnječiti pri kraju kuvanja da dodatno zgusne čorbu.
  • Koristite dimljeno meso za jači ukus, ali ga prethodno prokuvajte da ne bude preslano.
  • Ova čorba je još ukusnija sutradan, kada se sastojci prožmu.
Tradicionalna čorba od raštana sa suvim mesom i krompirom