Domaće ćufte u sosu su jelo koje budi nostalgiju i vraća u detinjstvo. Sočne i mekane, obogaćene finim začinima i kuvane u bogatom paradajz sosu, ove ćufte su savršen izbor za ručak uz pire krompir, testeninu ili domaći hleb. Jednostavne su za pripremu, a rezultat je neodoljivo ukusan!
Vreme pripreme | Težina prirpreme | Broj porcija |
1 sat | Srednja | 4-6 porcija |
Lista sastojaka
Za ćufte:
- 500 g mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
- 2 čena belog luka (sitno seckana)
- 1 jaje
- 50 g prezli
- 50 ml mleka
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice aleve paprike
- ½ kašičice suvog začina (po želji)
- 1 kašika ulja (za prženje)
Za sos:
- 500 ml paradajz pirea
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica suvog začina
- ½ kašičice bibera
- 200 ml vode
- 2 kašike ulja
Detaljna priprema recepta
- Priprema smese za ćufte
- U dubljoj činiji pomešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, jaje, prezle, mleko, so, biber, alevu papriku i suvi začin.
- Sve dobro izmešajte rukama dok ne dobijete ujednačenu smesu.
- Ostavite smesu da odstoji 10 minuta kako bi se sastojci sjedinili.
- Oblikovanje i prženje ćufti
- Vlažnim rukama oblikujte ćufte veličine oraha.
- U tiganju zagrejte malo ulja i propržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Izvadite ih na tanjir i ostavite sa strane.
- Priprema paradajz sosa
- U tiganju zagrejte ulje i dodajte brašno, kratko propržite dok ne dobije svetlo zlatnu boju.
- Dodajte paradajz pire, šećer, suvi začin, biber i vodu, pa mešajte dok se sos ne sjedini.
- Kuvajte sos na laganoj vatri 5 minuta dok ne počne da se zgušnjava.
- Kuvanje ćufti u sosu
- U sos dodajte prethodno pržene ćufte, smanjite vatru i ostavite da krčka još 20 minuta.
- Povremeno promešajte i po potrebi dodajte malo vode ako je sos pregust.
- Serviranje
- Poslužite ćufte dok su tople, uz pire krompir, testeninu ili pirinač.
- Po želji, pospite ih svežim peršunom za dodatnu aromu.
Saveti i preporuke
- Za još sočnije ćufte, možete dodati kašiku pavlake u mesnu smesu.
- Ako želite blaži sos, koristite pasirani paradajz umesto paradajz pirea.
- Ćufte se mogu čuvati u frižideru do 3 dana i podgrevati pre serviranja.