Postoji li išta lepše od mirisa sveže pečene pogače koji ispunjava dom? Ova domaća pogača je mekana, vazdušasta i savršena za svaku priliku – bilo da je služite uz ručak, doručak ili kao savršen dodatak uz čašu jogurta. Priprema je jednostavna, a rezultat neodoljiv!
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
1,5 sat (uključujući vreme za dizanje testa i prečenje) | Laka | 8-10 porcija |
Lista sastojaka
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml toplog mleka
- 50 ml tople vode
- 50 ml ulja
- 1 jaje (za premazivanje)
- 1 kašika susama (opciono, za posipanje)
Detaljna priprema recepta
- Aktiviranje kvasca
U posudu sipajte toplo mleko i vodu, dodajte šećer i kvasac, pa lagano promešajte. Ostavite 10 minuta na toplom mestu dok kvasac ne zapeni. - Priprema testa
U veću posudu stavite brašno i so, pa dodajte aktivirani kvasac i ulje. Mešajte kašikom dok se svi sastojci ne sjedine, a zatim nastavite da mesite rukama dok ne dobijete glatko i elastično testo koje se ne lepi za prste. - Dizanje testa
Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom mestu da naraste, oko 45 minuta ili dok ne udvostruči volumen. - Oblikovanje pogače
Kada testo naraste, premesite ga lagano i oblikujte u željeni oblik – možete napraviti okruglu pogaču ili je podeliti na manje loptice i složiti u kalup. Prebacite oblikovano testo u pleh obložen papirom za pečenje. - Premazivanje i posipanje
Umutite jaje i premažite površinu pogače, a zatim, ako želite, pospite susamom. Ostavite da odstoji još 10-15 minuta dok se rerna zagreva. - Pečenje
Pecite pogaču u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 25-30 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Kada je gotova, izvadite je iz rerne i pokrijte kuhinjskom krpom kako bi ostala mekana dok se hladi. - Serviranje
Pogaču poslužite toplu ili hladnu uz sir, kajmak, suhomesnate proizvode ili uz tanjir supe – svako će uživati!
Saveti i preporuke
- Varijacije: U testo možete dodati sjeckani peršun ili beli luk za dodatni ukus. Takođe, možete posuti pogaču semenkama lana ili maka umesto susama.
- Čuvanje: Pogaču možete čuvati u zatvorenoj posudi ili kesici do 2 dana kako bi ostala sveža. Ako želite da je podgrejete, kratko je stavite u rernu na 150 °C.
- Posebni saveti: Za još bogatiji ukus, možete koristiti maslinovo ulje umesto suncokretovog ili dodati malo maslaca u testo.