lepinja

Miris sveže pečenih lepinja teško da može da se poredi sa bilo čim. Mekane iznutra, a blago hrskave spolja, savršene su za ćevape, roštilj, namaze ili kao dodatak uz razna jela. Njihova priprema je jednostavna, a domaći ukus ne može da se nadmaši!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
90 minutaSrednja6 lepinja


Lista sastojaka

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 300 ml mlake vode
  • 2 kašike maslinovog ulja (ili običnog ulja)


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema testa
    • U činiji pomešati mlaku vodu, kvasac i šećer. Ostaviti 5-10 minuta da se kvasac aktivira.
    • U veću posudu prosejati brašno, dodati so i maslinovo ulje.
    • Postepeno dodavati aktivirani kvasac i mesiti dok se ne dobije meko, elastično testo.
    • Pokriti testo krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste, oko 45 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.
  2. Oblikovanje lepinja
    • Nakon što je testo nadošlo, premesiti ga na pobrašnjenoj površini i podeliti na 6 jednakih delova.
    • Svaki deo oblikovati u lopticu, zatim ih lagano rastanjiti rukama ili oklagijom na debljinu od oko 1 cm.
    • Pokriti i ostaviti još 15-20 minuta da odmore.
  3. Pečenje lepinja
    • Rernu zagrejati na 250°C, a pleh obložiti papirom za pečenje.
    • Lepinje pažljivo preneti na pleh i peći 8-10 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i blago napuhnu.
    • Po želji, možete ih peći na vrelom tiganju bez ulja, po 2-3 minuta sa svake strane.
  4. Serviranje
    • Pečene lepinje izvaditi iz rerne i pokriti kuhinjskom krpom kako bi ostale mekane.
    • Najbolje su tople, uz ćevape, kajmak, sirne namaze ili kao prilog uz razna jela.


Saveti i preporuke

  • Za dodatnu mekoću, možete dodati 2 kašike jogurta u testo.
  • Ako želite rustičniji izgled, pre pečenja pospite ih kukuruznim brašnom.
  • Lepinje možete zamrznuti – nakon pečenja ih ohladite i čuvajte u kesama u zamrzivaču.
  • Ako želite punije lepinje, pecite ih kraće na višoj temperaturi.