Francuska salata je nezaobilazan dodatak prazničnim i svečanim trpezama. Kombinacija povrća, jaja i kremastog majoneza daje joj prepoznatljiv ukus i bogatu teksturu. Ovaj recept će vam pomoći da napravite savršenu francusku salatu koja će oduševiti sve goste.
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
30 minuta | Laka | 6 porcija |
Lista sastojaka
- 500 g krompira
- 200 g šargarepe
- 200 g graška
- 200 g kiselih krastavaca
- 4 kuvana jaja
- 200 g majoneza
- 100 g pavlake
- 1 kašičica senfa
- So i biber po ukusu
Detaljna priprema recepta
- Krompir i šargarepu oljuštiti, iseckati na sitne kockice i obariti u posoljenoj vodi.
- Grašak obariti odvojeno, pa sve povrće ohladiti nakon kuvanja.
- Jaja skuvati, oljuštiti i sitno iseckati.
- Krastavce sitno naseckati i dodati povrću.
- U velikoj posudi pomešati povrće, jaja, majonez, pavlaku i senf.
- Dodati so i biber po ukusu, pa sve lagano promešati.
- Ostaviti u frižideru najmanje 1 sat pre služenja kako bi se ukusi sjedinili.
Saveti i preporuke
- Za bogatiji ukus možete dodati malo limunovog soka ili kašičicu sirćeta.
- Umesto pavlake, može se koristiti jogurt za laganiju verziju.
- Salatu poslužite dobro ohlađenu uz pečenje ili kao prilog uz hleb.