francuska salata

Francuska salata je nezaobilazan dodatak prazničnim i svečanim trpezama. Kombinacija povrća, jaja i kremastog majoneza daje joj prepoznatljiv ukus i bogatu teksturu. Ovaj recept će vam pomoći da napravite savršenu francusku salatu koja će oduševiti sve goste.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
30 minutaLaka6 porcija


Lista sastojaka

  • 500 g krompira
  • 200 g šargarepe
  • 200 g graška
  • 200 g kiselih krastavaca
  • 4 kuvana jaja
  • 200 g majoneza
  • 100 g pavlake
  • 1 kašičica senfa
  • So i biber po ukusu


Detaljna priprema recepta

  1. Krompir i šargarepu oljuštiti, iseckati na sitne kockice i obariti u posoljenoj vodi.
  2. Grašak obariti odvojeno, pa sve povrće ohladiti nakon kuvanja.
  3. Jaja skuvati, oljuštiti i sitno iseckati.
  4. Krastavce sitno naseckati i dodati povrću.
  5. U velikoj posudi pomešati povrće, jaja, majonez, pavlaku i senf.
  6. Dodati so i biber po ukusu, pa sve lagano promešati.
  7. Ostaviti u frižideru najmanje 1 sat pre služenja kako bi se ukusi sjedinili.


Saveti i preporuke

  • Za bogatiji ukus možete dodati malo limunovog soka ili kašičicu sirćeta.
  • Umesto pavlake, može se koristiti jogurt za laganiju verziju.
  • Salatu poslužite dobro ohlađenu uz pečenje ili kao prilog uz hleb.