grašak sa piletinom

Grašak sa piletinom je jednostavno, hranljivo i ukusno jelo koje se priprema u jednom loncu. Idealan je za porodične ručkove jer je lagan, a istovremeno bogat proteinima i vlaknima. Uz malo začina i ljubavi, dobićete savršeno kremast grašak sa mekanim pilećim mesom koji će obožavati i odrasli i deca. Poslužite ga uz pire krompir ili domaći hleb i uživajte u toplom, domaćem ukusu!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
40 minutaLaka4 porcije


Lista sastojaka

  • 500 g pilećeg filea ili bataka
  • 400 g graška (svežeg ili zamrznutog)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 500 ml pilećeg bujona ili vode
  • 2 kašike ulja
  • So i biber po ukusu
  • ½ kašičice suvog začina (vegeta ili po izboru)
  • Svež peršun za dekoraciju


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema sastojaka
    • Pileće meso isecite na manje komade.
    • Luk, šargarepu i beli luk sitno naseckajte.
  2. Dinstanje mesa i povrća
    • U širokoj šerpi zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast.
    • Dodajte piletinu i pržite dok ne dobije zlatnu boju.
    • Ubacite šargarepu i beli luk, pa dinstajte još nekoliko minuta.
  3. Dodavanje začina i bujona
    • Posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku i suvi začin.
    • Ubacite brašno i dobro promešajte da se sjedini sa sastojcima.
    • Sipajte pileći bujon i pustite da provri.
  4. Dodavanje graška i kuvanje
    • Kada tečnost proključa, dodajte grašak.
    • Kuvajte na srednjoj vatri oko 20 minuta dok se grašak skuva i sos zgusne.
  5. Serviranje
    • Jelo pospite seckanim peršunom i poslužite dok je toplo.
    • Možete ga kombinovati sa pire krompirom, rižom ili svežim hlebom.


Saveti i preporuke

  • Varijacije: Možete dodati krompir u kockicama ili paradajz pelat za bogatiji sos.
  • Čuvanje: Grašak sa piletinom može se čuvati u frižideru do 2 dana i podgrevati pre serviranja.
  • Dodaci: Ako volite kremastiju teksturu, dodajte kašiku pavlake pri kraju kuvanja.