Grašak sa piletinom je jednostavno, hranljivo i ukusno jelo koje se priprema u jednom loncu. Idealan je za porodične ručkove jer je lagan, a istovremeno bogat proteinima i vlaknima. Uz malo začina i ljubavi, dobićete savršeno kremast grašak sa mekanim pilećim mesom koji će obožavati i odrasli i deca. Poslužite ga uz pire krompir ili domaći hleb i uživajte u toplom, domaćem ukusu!
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
40 minuta | Laka | 4 porcije |
Lista sastojaka
- 500 g pilećeg filea ili bataka
- 400 g graška (svežeg ili zamrznutog)
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 2 čena belog luka
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica aleve paprike
- 500 ml pilećeg bujona ili vode
- 2 kašike ulja
- So i biber po ukusu
- ½ kašičice suvog začina (vegeta ili po izboru)
- Svež peršun za dekoraciju
Detaljna priprema recepta
- Priprema sastojaka
- Pileće meso isecite na manje komade.
- Luk, šargarepu i beli luk sitno naseckajte.
- Dinstanje mesa i povrća
- U širokoj šerpi zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast.
- Dodajte piletinu i pržite dok ne dobije zlatnu boju.
- Ubacite šargarepu i beli luk, pa dinstajte još nekoliko minuta.
- Dodavanje začina i bujona
- Posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku i suvi začin.
- Ubacite brašno i dobro promešajte da se sjedini sa sastojcima.
- Sipajte pileći bujon i pustite da provri.
- Dodavanje graška i kuvanje
- Kada tečnost proključa, dodajte grašak.
- Kuvajte na srednjoj vatri oko 20 minuta dok se grašak skuva i sos zgusne.
- Serviranje
- Jelo pospite seckanim peršunom i poslužite dok je toplo.
- Možete ga kombinovati sa pire krompirom, rižom ili svežim hlebom.
Saveti i preporuke
- Varijacije: Možete dodati krompir u kockicama ili paradajz pelat za bogatiji sos.
- Čuvanje: Grašak sa piletinom može se čuvati u frižideru do 2 dana i podgrevati pre serviranja.
- Dodaci: Ako volite kremastiju teksturu, dodajte kašiku pavlake pri kraju kuvanja.