Jagnjeća čorba je jedan od onih starinskih recepata koji budi uspomene i donosi bogat, pun ukus domaće kuhinje. Spoj mekanog jagnjećeg mesa, krompira, šargarepe i začina stvara savršen obrok koji će vas zagrejati i zasititi.
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
90 minuta | Srednja | 4 porcije |
Lista sastojaka
- 500 g jagnjećeg mesa (rebra ili plećka)
- 2 kašike ulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 3 krompira
- 1 manji paradajz
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 l vode ili supe od kostiju
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica aleve paprike
- Sveže seckani peršun za dekoraciju
Detaljna priprema recepta
- Priprema mesa
- Jagnjeće meso iseći na manje komade.
- U velikoj šerpi zagrejati ulje, pa propržiti meso sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju.
- Dinstanje povrća
- Dodati sitno seckani crni luk i dinstati dok ne omekša.
- Ubaciti seckanu šargarepu i propržiti još par minuta.
- Dodavanje začina i vode
- Dodati alevu papriku, paradajz pire i na sitno iseckan paradajz.
- Naliti vodu ili supu od kostiju i ubaciti lovorov list.
- Kuvanje čorbe
- Poklopiti i kuvati na laganoj vatri oko 60 minuta dok meso ne postane mekano.
- Dodati krompir isečen na veće kocke i kuvati još 20 minuta dok krompir ne omekša.
- Finalni začini i serviranje
- Posoliti i pobiberiti po ukusu.
- Posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.
Saveti i preporuke
- Za jači ukus, koristite domaću supu od kostiju umesto vode.
- Ako želite gušću čorbu, dodajte kašiku brašna razmućenu u malo vode pred kraj kuvanja.
- Služite uz domaći hleb ili proju za potpuni užitak.