jagnjeća čorba

Jagnjeća čorba je jedan od onih starinskih recepata koji budi uspomene i donosi bogat, pun ukus domaće kuhinje. Spoj mekanog jagnjećeg mesa, krompira, šargarepe i začina stvara savršen obrok koji će vas zagrejati i zasititi.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
90 minutaSrednja4 porcije


Lista sastojaka

  • 500 g jagnjećeg mesa (rebra ili plećka)
  • 2 kašike ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 3 krompira
  • 1 manji paradajz
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 l vode ili supe od kostiju
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • Sveže seckani peršun za dekoraciju


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema mesa
    • Jagnjeće meso iseći na manje komade.
    • U velikoj šerpi zagrejati ulje, pa propržiti meso sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju.
  2. Dinstanje povrća
    • Dodati sitno seckani crni luk i dinstati dok ne omekša.
    • Ubaciti seckanu šargarepu i propržiti još par minuta.
  3. Dodavanje začina i vode
    • Dodati alevu papriku, paradajz pire i na sitno iseckan paradajz.
    • Naliti vodu ili supu od kostiju i ubaciti lovorov list.
  4. Kuvanje čorbe
    • Poklopiti i kuvati na laganoj vatri oko 60 minuta dok meso ne postane mekano.
    • Dodati krompir isečen na veće kocke i kuvati još 20 minuta dok krompir ne omekša.
  5. Finalni začini i serviranje
    • Posoliti i pobiberiti po ukusu.
    • Posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.


Saveti i preporuke

  • Za jači ukus, koristite domaću supu od kostiju umesto vode.
  • Ako želite gušću čorbu, dodajte kašiku brašna razmućenu u malo vode pred kraj kuvanja.
  • Služite uz domaći hleb ili proju za potpuni užitak.