Karadjordjeva snicla

Karađorđeva šnicla je ponos srpske kuhinje – hrskava spolja, sočna i kremasta iznutra, punjena bogatim kajmakom i savršeno pohovana. Ovo jelo je nezaobilazno u restoranima širom Balkana i omiljeno na slavama i porodičnim ručkovima. Poslužena uz pomfrit, tartar sos i svežu salatu, Karađorđeva šnicla je pravo uživanje za sva čula. Isprobajte ovaj recept i pripremite restoranjski specijalitet u svom domu!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
45 minutaSrednja4 porcije



Lista sastojaka

  • 4 svinjske ili teleće šnicle (oko 150 g po komadu)
  • 200 g kajmaka
  • 100 g brašna
  • 2 jaja
  • 150 g prezli
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • Ulje za prženje

Za serviranje:

  • Pomfrit
  • Tartar sos
  • Sveža salata (krastavac, šargarepa, peršun)
  • Kriške limuna


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema mesa
    Svaku šniclu stavite na dasku za sečenje i dobro izlupajte čekićem za meso dok ne postane tanka i mekana. Pazite da ne pokidate meso.
  2. Začinjavanje
    Posolite i pobiberite šnicle s obe strane kako bi upile aromu.
  3. Punjenje kajmakom
    Na jedan kraj svake šnicle stavite kašiku kajmaka i pažljivo urolajte meso, vodeći računa da krajevi budu dobro zatvoreni kako fil ne bi iscurio tokom prženja.
  4. Paniranje
    Pripremljene rolate prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle. Ovaj postupak će osigurati hrskavu i zlatnu koricu.
  5. Prženje
    U velikoj tavi zagrejte veću količinu ulja na srednje jakoj vatri. Pržite šnicle sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju, oko 6-8 minuta sa svake strane.
  6. Oceđivanje viška ulja
    Pržene šnicle izvadite na papirni ubrus kako biste uklonili višak masnoće.
  7. Serviranje
    Poslužite Karađorđevu šniclu uz hrskavi pomfrit, tartar sos i svežu salatu od krastavaca, šargarepe i peršuna. Dodajte krišku limuna za dodatnu svežinu.



Saveti i preporuke

  • Varijacije: Umesto kajmaka, možete koristiti krem sir ili neki drugi mekani sir po želji.
  • Zdravija verzija: Ako želite laganiju varijantu, šnicle možete ispeći u rerni na 200°C oko 25 minuta, premazane s malo ulja.
  • Čuvanje: Karađorđeva šnicla može se čuvati u frižideru do 2 dana i podgrejati u rerni pre posluživanja kako bi zadržala hrskavost.