Kupus sa suvim mesom i kobasicom je jedno od onih jela koje miriše na domaću kuhinju i okuplja porodicu za stolom. Ova gusta, aromatična čorba spaja slatkasto-kiseli ukus kiselog kupusa sa bogatim dimljenim mesom i začinima, stvarajući pravi zimski specijalitet. Najbolje se služi uz domaći hleb ili proju, a svaki zalogaj donosi toplinu i punoću ukusa.
Vreme pripreme | Težina prirpreme | Broj porcija |
2 sata | Srednja | 6 porcija |
Lista sastojaka
- 1 kg kiselog kupusa (isečenog na tanke trakice)
- 300 g suvih rebara ili suve butkice
- 200 g dimljene kobasice (isečene na kolutove)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika masti ili ulja
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica aleve paprike
- 2 lovorova lista
- 5-6 zrna bibera
- 1 kašičica soli (po ukusu)
- ½ kašičice bibera u prahu
- 1 l vode ili supe
- 50 g suvih pečuraka (po želji)
Detaljna priprema recepta
- Priprema sastojaka
- Kiseli kupus dobro isperite ako je previše kiseo i ostavite da se ocedi.
- Suvo meso stavite u lonac sa vodom i kuvajte 10-15 minuta da omekša. Ocedite i ostavite sa strane.
- Kobasicu isecite na kolutove, a crni i beli luk sitno naseckajte.
- Dinstanje povrća i mesa
- U dubljoj šerpi zagrejte mast ili ulje i propržite luk dok ne postane staklast.
- Dodajte rendanu šargarepu i beli luk, kratko propržite.
- Ubacite kupus i suvo meso, promešajte i dinstajte nekoliko minuta.
- Dodavanje začina i kuvanje
- Dodajte lovorov list, biber u zrnu, so i aleve paprike.
- Sipajte vodu ili supu i poklopite. Kuvajte na tihoj vatri oko 1,5 sat.
- Ako koristite suve pečurke, prethodno ih potopite u toplu vodu 15 minuta, zatim ih dodajte u jelo.
- Pravljenje zaprške i finalizacija jela
- U maloj tiganju zagrejte kašiku ulja, dodajte brašno i pržite dok ne postane zlatne boje.
- Sipajte zapršku u kupus, dobro promešajte i ostavite da krčka još 10 minuta.
- Dodavanje kobasice i serviranje
- Pred kraj kuvanja dodajte dimljenu kobasicu i kuvajte još 5-10 minuta.
- Jelo poslužite toplo, uz domaći hleb, proju ili kiselo mleko.
Saveti i preporuke
- Varijacije: Umesto suvog mesa, možete koristiti sveže meso, ali dimljeni ukus daje poseban šmek ovom jelu.
- Čuvanje: Kupus sa suvim mesom i kobasicom može se čuvati u frižideru do 3 dana i podgrevati na tihoj vatri.
- Dodaci: Za dodatnu aromu, možete dodati malo vina ili kima u jelo.