kljukuša

Kljukuša je jednostavno i ukusno jelo koje potiče iz tradicionalne domaće kuhinje. Priprema se od osnovnih sastojaka poput krompira, luka i brašna, a peče se u rerni dok ne dobije hrskavu koricu. Odličan je izbor za brz i ukusan ručak ili večeru!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
50 minutaLaka4 porcije


Lista sastojaka

  • 4 srednja krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 200 g brašna
  • 250 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 50 ml ulja (za smesu i podmazivanje pleha)


Detaljna priprema recepta

  1. Pripremiti krompir i luk – oljuštiti krompir i narendati ga na krupno rende, a luk sitno iseckati.
  2. U činiji pomešati krompir, luk, brašno, so i biber, pa postepeno dodavati vodu i dobro promešati da se dobije retka smesa.
  3. Dodati ulje u smesu i ponovo promešati.
  4. Zagrejati rernu na 220°C i podmazati pleh sa malo ulja.
  5. Izliti smesu u pleh, ravnomerno rasporediti i peći oko 40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.
  6. Izvaditi iz rerne i premazati sa malo ulja ili putera za dodatnu sočnost.


Saveti i preporuke

  • Za bogatiji ukus, možete dodati sitno seckani beli luk ili malo suvog mesa u smesu.
  • Ako želite mekšu verziju, možete dodati malo više vode kako bi testo bilo ređe.
  • Služiti uz jogurt ili kiselo mleko, jer kljukuša savršeno ide uz osvežavajuće mlečne proizvode.