bakin kolač

Bakin kolač, poznat i kao galete ili vafli, jedno je od onih nostalgičnih poslastica koje nas vraćaju u detinjstvo. Hrskavi spolja, a mekani iznutra, ovi kolači su savršeni uz šolju mleka, čaja ili kafe. Brzo se pripremaju i mogu se služiti sa medom, džemom, šećerom u prahu ili čokoladnim prelivom.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
30 minutaLaka10 komada


Lista sastojaka

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300 g brašna


Detaljna priprema recepta

  1. Umutiti jaja i šećer dok ne postanu penasta masa. Dodati vanilin šećer i nastaviti mućenje.
  2. Dodati tečne sastojke – mleko i ulje, pa polako umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  3. Smesa treba da bude glatka i srednje gusta, ni previše retka ni pregusta.
  4. Zagrejati aparat za galete i premazati ga tankim slojem ulja.
  5. Kašikom sipati smesu u sredinu aparata i peći 2-3 minuta dok galete ne dobiju zlatno-smeđu boju.
  6. Vaditi pečene galete i slagati ih na tanjir da se blago prohlade.


Saveti i preporuke

  • Za hrskavije galete, smanjite količinu mleka i dodajte malo više brašna.
  • Ako želite mekše galete, dodajte kašiku kisele pavlake u smesu.
  • Galete možete aromatizovati cimetom, rendanom koricom limuna ili narandže za dodatni ukus.