Bakin kolač, poznat i kao galete ili vafli, jedno je od onih nostalgičnih poslastica koje nas vraćaju u detinjstvo. Hrskavi spolja, a mekani iznutra, ovi kolači su savršeni uz šolju mleka, čaja ili kafe. Brzo se pripremaju i mogu se služiti sa medom, džemom, šećerom u prahu ili čokoladnim prelivom.
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
30 minuta | Laka | 10 komada |
Lista sastojaka
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 200 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 300 g brašna
Detaljna priprema recepta
- Umutiti jaja i šećer dok ne postanu penasta masa. Dodati vanilin šećer i nastaviti mućenje.
- Dodati tečne sastojke – mleko i ulje, pa polako umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
- Smesa treba da bude glatka i srednje gusta, ni previše retka ni pregusta.
- Zagrejati aparat za galete i premazati ga tankim slojem ulja.
- Kašikom sipati smesu u sredinu aparata i peći 2-3 minuta dok galete ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Vaditi pečene galete i slagati ih na tanjir da se blago prohlade.
Saveti i preporuke
- Za hrskavije galete, smanjite količinu mleka i dodajte malo više brašna.
- Ako želite mekše galete, dodajte kašiku kisele pavlake u smesu.
- Galete možete aromatizovati cimetom, rendanom koricom limuna ili narandže za dodatni ukus.