musaka

Musaka sa krompirom je jedno od najomiljenijih porodičnih jela – slojevita, sočna i prepečena do savršene zlatne boje. Pravi se od jednostavnih sastojaka, ali donosi bogat i pun ukus koji svi vole. Ovaj recept će vam pomoći da pripremite tradicionalnu musaku koja se lako pravi i koja će oduševiti celu porodicu.

Vreme pripremeTežina prirpremeBroj porcija
1 satSrednja4-6 porcija


Lista sastojaka

  • 500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
  • 1 kg krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • ½ kašičice suvog začina (po želji)
  • 200 ml vode


Za preliv:

  • 3 jaja
  • 250 ml mleka
  • 100 g kisele pavlake
  • Prstohvat soli


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema mesa
    • U tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni i beli luk.
    • Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju.
    • Posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i suvi začin, pa dinstajte uz povremeno dodavanje vode dok meso ne omekša (oko 10 minuta).
  2. Priprema krompira
    • Krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove.
    • Lagano ga posolite kako bi otpustio višak tečnosti.
  3. Slaganje musake
    • Nauljite pleh i složite prvi red krompira.
    • Preko rasporedite pola količine mlevenog mesa, zatim ponovite postupak sa još jednim slojem krompira i ostatkom mesa.
    • Završite musaku slojem krompira.
  4. Pečenje musake
    • Sipajte 200 ml vode preko musake i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
  5. Dodavanje preliva
    • Umutite jaja, mleko, pavlaku i prstohvat soli.
    • Nakon 30 minuta izvadite musaku iz rerne, prelijte je ovim prelivom i vratite da se peče još 15-20 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  6. Serviranje
    • Musaku ostavite da odmori 10 minuta pre sečenja kako bi se lepo stegla.
    • Poslužite je toplu, uz svežu salatu i kiselo mleko.


Saveti i preporuke

  • Varijacije: Umesto krompira, možete koristiti tikvice ili patlidžan za laganiju verziju musake.
  • Čuvanje: Musaku možete čuvati u frižideru do 2 dana i podgrejati u rerni.
  • Dodaci: Za bogatiji ukus, u preliv možete dodati narendan sir.