Musaka sa krompirom je jedno od najomiljenijih porodičnih jela – slojevita, sočna i prepečena do savršene zlatne boje. Pravi se od jednostavnih sastojaka, ali donosi bogat i pun ukus koji svi vole. Ovaj recept će vam pomoći da pripremite tradicionalnu musaku koja se lako pravi i koja će oduševiti celu porodicu.
Vreme pripreme | Težina prirpreme | Broj porcija |
1 sat | Srednja | 4-6 porcija |
Lista sastojaka
- 500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
- 1 kg krompira
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica aleve paprike
- ½ kašičice suvog začina (po želji)
- 200 ml vode
Za preliv:
- 3 jaja
- 250 ml mleka
- 100 g kisele pavlake
- Prstohvat soli
Detaljna priprema recepta
- Priprema mesa
- U tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni i beli luk.
- Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju.
- Posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i suvi začin, pa dinstajte uz povremeno dodavanje vode dok meso ne omekša (oko 10 minuta).
- Priprema krompira
- Krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove.
- Lagano ga posolite kako bi otpustio višak tečnosti.
- Slaganje musake
- Nauljite pleh i složite prvi red krompira.
- Preko rasporedite pola količine mlevenog mesa, zatim ponovite postupak sa još jednim slojem krompira i ostatkom mesa.
- Završite musaku slojem krompira.
- Pečenje musake
- Sipajte 200 ml vode preko musake i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
- Dodavanje preliva
- Umutite jaja, mleko, pavlaku i prstohvat soli.
- Nakon 30 minuta izvadite musaku iz rerne, prelijte je ovim prelivom i vratite da se peče još 15-20 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Serviranje
- Musaku ostavite da odmori 10 minuta pre sečenja kako bi se lepo stegla.
- Poslužite je toplu, uz svežu salatu i kiselo mleko.
Saveti i preporuke
- Varijacije: Umesto krompira, možete koristiti tikvice ili patlidžan za laganiju verziju musake.
- Čuvanje: Musaku možete čuvati u frižideru do 2 dana i podgrejati u rerni.
- Dodaci: Za bogatiji ukus, u preliv možete dodati narendan sir.