pita sa jabukama

Sočna i mirisna, ova pita sa jabukama osvojiće vas svojom hrskavom koricom i bogatim filom. Pravi se od prhkog testa i slatkog fila od jabuka sa cimetom, što joj daje savršen balans ukusa. Idealna je za svaku priliku – bilo da je služite uz kafu ili kao desert nakon ručka.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
90 minutaSrednja8 porcija


Lista sastojaka

Za testo:

  • 300 g brašna
  • 150 g maslaca (hladnog, isečenog na kockice)
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli


Za fil:

  • 800 g jabuka (oljuštenih i narendanih)
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Sok od 1/2 limuna


Za posipanje:

  • 50 g šećera u prahu


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema testa: U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Dodajte hladan maslac i rukama utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i vanilin šećer pa umesite glatko testo. Podelite testo na dva dela i ostavite u frižideru 30 minuta.
  2. Priprema fila: Jabuke oljuštite, narendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i limunovim sokom. Ostavite da odstoje 10 minuta pa lagano ocedite višak soka.
  3. Razvijanje testa: Razvucite jedan deo testa i položite ga u pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Dodavanje fila: Preko testa ravnomerno rasporedite fil od jabuka.
  5. Prekrivanje i pečenje: Drugi deo testa razvucite i pažljivo položite preko fila. Viljuškom izbockajte gornji sloj testa. Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok ne porumeni.
  6. Hlađenje i posluživanje: Ostavite pitu da se ohladi, zatim je pospite šećerom u prahu i secite na kocke.


Saveti i preporuke

  • Umesto klasične kore, gornji sloj testa možete narendati kako biste dobili rustičniji izgled.
  • Jabuke možete kombinovati sa orasima ili suvim grožđem za bogatiji ukus.
  • Pitu čuvajte u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 3 dana.