Pita sa krompirom je jedan od onih tradicionalnih recepata koji uvek mirišu na detinjstvo i toplinu domaće kuhinje. Sočna, bogata i hrskava spolja, ova pita je savršen izbor za doručak, ručak ili večeru. Priprema je jednostavna, a rezultat je preukusan!
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
1 sat | Srednja | 6-8 porcija |
Lista sastojaka
- 500 g tankih kora za pitu
- 500 g krompira
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice suvog začina
- 100 ml ulja
- 100 ml mineralne vode
- 50 g putera (istopljenog)
Detaljna priprema recepta
- Priprema nadeva – Oljuštite krompir i izrendajte ga na krupno rende. Sitno iseckajte crni luk. U činiji pomešajte krompir, luk, so, biber i suvi začin. Dobro promešajte.
- Priprema kora – Pleh premažite uljem. Na radnoj površini razvucite jednu koru, premažite je uljem i rasporedite tanak sloj nadeva. Pokrijte drugom korom i ponovite postupak.
- Formiranje pite – Kore sa nadevom uvijte u rolat i ređajte u pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Preliv i pečenje – Pitu prelijte mešavinom mineralne vode i otopljenog putera, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Finalizacija – Kada je pita pečena, pokrijte je krpom i ostavite da odmori 10 minuta kako bi omekšala i lakše se sekla.
Saveti i preporuke
- Ako želite hrskaviju pitu, premazujte svaku koru dodatno puterom.
- Za bogatiji ukus, možete dodati malo sitno seckanog peršuna ili rendanog sira u nadev.
- Pita se može podgrejati u rerni, a odlična je i kada se jede hladna.