pljeskavica

Pljeskavica je jedan od najpoznatijih specijaliteta sa roštilja koji svi obožavaju! Sočna, mirisna i puna ukusa, ova domaća verzija može parirati svakoj iz restorana. Prava tajna je u dobro odabranom mesu i začinima, a uz ovaj recept dobićete savršeno mekane i ukusne pljeskavice. Možete ih poslužiti u lepinji, sa prilozima po želji ili uz osvežavajuću salatu.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
30 minutaLaka4 porcije


Lista sastojaka

  • 600 g mlevenog mesa (junetina ili mešano sa svinjetinom)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana ili narendana)
  • 2 čena belog luka (sitno seckana ili izgnječena)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • ½ kašičice suvog začina (vegeta ili začini po izboru)
  • 50 ml kisele vode (za sočnost)
  • 1 kašika ulja


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema smese
    • U veću činiju stavite mleveno meso, dodajte sitno seckan crni i beli luk, so, biber, alevu papriku i suvi začin.
    • Sipajte kiselu vodu i ulje, pa sve dobro umesite rukama dok ne dobijete kompaktnu i homogenu smesu.
    • Pokrijte i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 15 minuta kako bi se ukusi sjedinili.
  2. Oblikovanje pljeskavica
    • Kada je smesa odmorila, podelite je na 4 jednaka dela.
    • Svaki deo oblikujte u kuglu, a zatim je dlanovima spljoštite u krug debljine oko 1 cm.
  3. Pečenje pljeskavica
    • Roštilj ili tiganj dobro zagrejte i premažite ga sa malo ulja.
    • Pljeskavice pecite 3-4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu koricu i ostanu sočne iznutra.
    • Ako želite intenzivniji dimljeni ukus, pecite ih na roštilju sa drvenim ugljem.
  4. Serviranje
    • Pljeskavice poslužite u toploj lepinji sa ajvarom, lukom, pavlakom ili sirom.
    • Takođe ih možete kombinovati sa pomfritom, pečenim krompirom ili sezonskom salatom.


Saveti i preporuke

  • Varijacije: Ako volite pikantniji ukus, dodajte malo ljute paprike ili seckane čili papričice u smesu.
  • Čuvanje: Možete pripremiti smesu unapred i čuvati je u frižideru do 24 sata pre pečenja.
  • Dodaci: Za još sočnije pljeskavice, u smesu možete dodati malo rendanog sira ili sitno seckanu slaninu.