potaž od tikvica

Potaž od tikvica je jednostavan, kremast i izuzetno ukusan obrok koji se brzo priprema. Idealan je za laganu večeru ili kao toplo predjelo. Ovaj recept će vam pomoći da napravite savršeno izbalansiran potaž koji osvežava i greje u isto vreme!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
30 minutaLaka4 porcije


Lista sastojaka

  • 3 srednje tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 krompir (za gušću teksturu)
  • 700 ml povrtnog bujona (ili vode)
  • 100 ml pavlake za kuvanje (ili mleka)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • Svež peršun ili bosiljak za dekoraciju


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema povrća
    • Tikvice oprati i iseći na kockice.
    • Krompir oljuštiti i naseckati na manje komade.
    • Crni i beli luk sitno iseckati.
  2. Dinstanje povrća
    • U dubljoj šerpi zagrejati maslinovo ulje i propržiti crni luk dok ne postane staklast.
    • Dodati beli luk i dinstati još minut da pusti aromu.
  3. Dodavanje povrća i kuvanje
    • Dodati iseckane tikvice i krompir, pa ih kratko propržiti uz mešanje.
    • Naliti povrtni bujon ili vodu i dodati biljni začin.
    • Kuvati 15-20 minuta dok povrće potpuno ne omekša.
  4. Blendiranje i finalna priprema
    • Skloniti šerpu sa vatre i pažljivo izmiksati smesu štapnim mikserom dok ne postane kremasta.
    • Dodati pavlaku za kuvanje i dobro promešati.
    • Posoliti i pobiberiti po ukusu.
  5. Serviranje
    • Sipati potaž u činije i posuti seckanim peršunom ili bosiljkom.
    • Po želji, dodati par kapi maslinovog ulja ili rendanog parmezana za bogatiji ukus.


Saveti i preporuke

  • Ako želite blaži ukus, izostavite beli luk.
  • Za vegansku varijantu koristite biljno mleko ili kokosovu pavlaku umesto pavlake za kuvanje.
  • Potaž se može poslužiti uz hrskave krutone ili tostirani hleb.
  • Ako volite gušću teksturu, povećajte količinu krompira ili dodajte malo kuvanog pirinča.