princes krofne

Princes krofne su omiljeni klasik među kolačima, prepoznatljive po svojoj hrskavoj kori i bogatom kremastom filu. Priprema zahteva malo truda, ali kada ih probate, shvatićete da se svaki minut isplati! Idealan su izbor za svečane prilike ili kao slatko uživanje uz kafu.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
90 minutaSrednja12 krofni


Lista sastojaka

Za testo:

  • 250 ml vode
  • 125 g maslaca
  • 150 g brašna
  • 4 jaja
  • Prstohvat soli


Za fil (vanila krem):

  • 500 ml mleka
  • 2 žumanca
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 40 g gustina (ili brašna)
  • 100 g maslaca


Za dekoraciju:

  • Šećer u prahu


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema testa: U šerpi zagrejte vodu, dodajte maslac i so. Kada se maslac potpuno otopi, dodajte brašno odjednom i brzo mešajte dok se ne formira glatko testo koje se odvaja od zidova posude. Ostavite da se prohladi.
  2. Dodavanje jaja: U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje, neprestano mešajući mikserom ili varjačom dok ne dobijete sjajnu i glatku smesu.
  3. Pečenje krofni: Zagrejte rernu na 200°C. Kašikom ili pomoću poslastičarskog šprica formirajte krofne na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 25-30 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Ne otvarajte rernu tokom pečenja!
  4. Priprema fila: U manjoj posudi pomešajte žumanca, šećer, vanilin šećer i gustin. U drugoj posudi zagrejte mleko do vrenja, pa ga postepeno sipajte u smesu sa žumancima, stalno mešajući. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, zatim dodajte umućen maslac i sjedinite mikserom.
  5. Punjenje krofni: Ohlađene krofne presecite na pola i filujte pripremljenim kremom.
  6. Dekoracija: Pospite ih šećerom u prahu i služite ohlađene.


Saveti i preporuke

  • Testo ne sme biti previše tečno, dodavanje jaja postepeno pomaže da dobijete pravu konzistenciju.
  • Nemojte otvarati rernu dok se krofne peku, jer mogu splasnuti.
  • Fil može biti raznovrstan, umesto klasičnog vanila krema, možete koristiti čokoladni fil ili dodati šlag za laganiju teksturu.