Proja je jedan od onih recepata koji vraća uspomene na detinjstvo i bakin doručak. Ova jednostavna i brza kukuruzna pita savršen je izbor za doručak, užinu ili prilog uz kiselo mleko. Mekana iznutra, a blago hrskava spolja – prava poslastica za ljubitelje tradicionalnih ukusa!
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
40 minuta | Laka | 6-8 porcija |
Lista sastojaka
- 2 šolje kukuruznog brašna
- 1 šolja pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 250 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 200 ml kisele vode
- 150 g feta sira (opciono)
Detaljna priprema recepta
- Priprema smese – U velikoj činiji pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, dodajte prašak za pecivo i so.
- Dodavanje tečnih sastojaka – U drugoj činiji umutite jaja, pa dodajte jogurt, ulje i kiselu vodu, mešajući dok se ne sjedini.
- Spajanje smese – Tečne sastojke dodajte u činiju sa brašnom i lagano promešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
- Dodavanje sira (opciono) – Ako želite bogatiju projicu, dodajte izmrvljen feta sir i promešajte.
- Pečenje – Podmažite pleh uljem ili ga obložite papirom za pečenje. Sipajte smesu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.
- Finalizacija – Kada je proja pečena, ostavite je da se kratko prohladi, secite na kocke i poslužite.
Saveti i preporuke
- Proju možete obogatiti dodavanjem seckanih maslina, suhomesnatog ili kačkavalja.
- Najlepše se slaže sa kiselim mlekom, pavlakom ili ajvarom.
- Za zdraviju varijantu koristite integralno brašno i dodajte semenke u smesu.