proja

Proja je jedan od onih recepata koji vraća uspomene na detinjstvo i bakin doručak. Ova jednostavna i brza kukuruzna pita savršen je izbor za doručak, užinu ili prilog uz kiselo mleko. Mekana iznutra, a blago hrskava spolja – prava poslastica za ljubitelje tradicionalnih ukusa!

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
40 minutaLaka6-8 porcija


Lista sastojaka

  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 250 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 200 ml kisele vode
  • 150 g feta sira (opciono)


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema smese – U velikoj činiji pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, dodajte prašak za pecivo i so.
  2. Dodavanje tečnih sastojaka – U drugoj činiji umutite jaja, pa dodajte jogurt, ulje i kiselu vodu, mešajući dok se ne sjedini.
  3. Spajanje smese – Tečne sastojke dodajte u činiju sa brašnom i lagano promešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
  4. Dodavanje sira (opciono) – Ako želite bogatiju projicu, dodajte izmrvljen feta sir i promešajte.
  5. Pečenje – Podmažite pleh uljem ili ga obložite papirom za pečenje. Sipajte smesu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.
  6. Finalizacija – Kada je proja pečena, ostavite je da se kratko prohladi, secite na kocke i poslužite.


Saveti i preporuke

  • Proju možete obogatiti dodavanjem seckanih maslina, suhomesnatog ili kačkavalja.
  • Najlepše se slaže sa kiselim mlekom, pavlakom ili ajvarom.
  • Za zdraviju varijantu koristite integralno brašno i dodajte semenke u smesu.