rafaelo kuglice

Ako volite ukus kokosa i želite brz i jednostavan desert, Rafaelo kuglice su pravi izbor! Ove neodoljive kuglice se pripremaju za svega 15 minuta, a njihov lagani i kremasti ukus osvojiće sve ljubitelje slatkiša.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
15 minutaLaka25-30 kuglica


Lista sastojaka

  • 200 g kokosovog brašna (+50 g za valjanje)
  • 200 g kondenzovanog mleka
  • 100 g mlevenog keksa (plazma ili petit beurre)
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 25 komada blanširanih badema (opciono)


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema smese: U velikoj činiji pomešajte kokosovo brašno, mleveni keks i šećer u prahu.
  2. Dodavanje mokrih sastojaka: Dodajte kondenzovano mleko, omekšali maslac i ekstrakt vanile. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
  3. Oblikovanje kuglica: Uzimajte male količine smese i oblikujte kuglice veličine oraha. Po želji, u sredinu svake kuglice ubacite blanširani badem.
  4. Valjanje u kokos: Uvaljajte kuglice u preostalo kokosovo brašno kako bi dobile prepoznatljiv Rafaelo izgled.
  5. Hlađenje: Stavite kuglice u frižider na najmanje 30 minuta da se stegnu pre serviranja.


Saveti i preporuke

  • Ako nemate kondenzovano mleko, možete koristiti zaslađenu pavlaku za kuvanje ili mleko u prahu pomešano sa malo vode i šećera.
  • Za još bogatiji ukus, umesto blanširanih badema možete koristiti lešnike ili bademe prepečene u rerni.
  • Čuvanje: Rafaelo kuglice možete držati u frižideru do 5 dana u zatvorenoj kutiji, a možete ih i zamrznuti za duže čuvanje.