ruska salata

Ruska salata je neizostavan deo svake svečane trpeze, bilo da se radi o praznicima, slavljima ili porodičnim okupljanjima. Njena kremasta tekstura i bogatstvo ukusa čine je savršenim prilogom uz meso, ali i odličnim predjelom koje svi vole. Lako se priprema, a može se unapred napraviti i čuvati u frižideru.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
45 minutaLaka6-8 porcija


Lista sastojaka

  • 3 veća krompira
  • 3 šargarepe
  • 200 g zamrznutog graška
  • 200 g kiseli krastavci
  • 200 g šunke
  • 5 kuvana jaja
  • 250 g majoneza
  • 100 g pavlake (opciono)
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica senfa (opciono)
  • 1 kašika limunovog soka (za svežinu)


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema povrća
    • Krompir i šargarepu oljuštiti i skuvati u vodi dok ne omekšaju, ali paziti da ne budu previše mekani.
    • Grašak obariti u ključaloj vodi 5 minuta, a zatim ocediti i ostaviti da se ohladi.
    • Kuvano povrće iseći na sitne kockice i ostaviti da se potpuno ohladi.
  2. Priprema ostalih sastojaka
    • Kisele krastavce sitno iseckati.
    • Šunku i kuvana jaja takođe iseći na male kockice.
  3. Mešanje salate
    • U velikoj posudi pomešati iseckano povrće, grašak, šunku i jaja.
    • Dodati majonez, pavlaku, senf i limunov sok.
    • Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa sve lagano promešati da se sastojci sjedine.
  4. Hlađenje i serviranje
    • Pokriti salatu providnom folijom i ostaviti u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja, kako bi se svi ukusi proželi.
    • Po želji, ukrasiti listićima peršuna ili kriškama kuvanog jajeta pre služenja.


Saveti i preporuke

  • Za laganiju varijantu, deo majoneza zamenite jogurtom ili pavlakom.
  • Ako volite hrskaviju teksturu, dodajte malo kukuruza ili crvene paprike.
  • Možete je pripremiti dan ranije, čime će ukusi još bolje doći do izražaja.
  • Idealno se slaže uz pečenja, mesne plate, ali i kao samostalno predjelo uz tost hleb.