Ruske kape su jedan od onih kolača koji osvajaju na prvi zalogaj! Mekani biskvit, bogat čokoladni fil i fini sloj kokosa čine ih neodoljivim desertom za svaku priliku. Ovaj recept donosi jednostavan način pripreme kako biste uživali u savršeno sočnim i ukusnim ruskih kapama.
Vreme pripreme | Težina pripreme | Broj porcija |
---|---|---|
90 minuta | Srednja | 12 komada |
Lista sastojaka
Biskvit
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- 200 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakao praha
Fil
- 500 ml mleka
- 4 kašike šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike gustina
- 100 g maslaca
- 1 vanilin šećer
Čokoladna glazura
- 150 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike mleka
- 3 kašike ulja
Za posipanje
- 150 g kokosa
Detaljna priprema recepta
- Priprema biskvita
- Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta.
- Dodati mleko i ulje, pa lagano umešati brašno, kakao i prašak za pecivo.
- Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
- Ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim iseći na manje krugove pomoću čaše ili modle.
- Priprema fila
- U šerpi zagrejati 400 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom.
- U preostalih 100 ml mleka razmutiti brašno i gustin, pa dodati u šerpu uz stalno mešanje dok ne postane gusto.
- Skloniti sa vatre i umešati maslac dok se potpuno ne sjedini sa kremom.
- Ostaviti da se ohladi.
- Filovanje kolača
- Svaki biskvitni krug preseći na pola i premazati pripremljenim filom.
- Spojiti dve polovine, pa premazati ivice kako bi se kokos lepo zalepio.
- Uvaljati ivice u kokos.
- Priprema čokoladne glazure
- Na pari ili na laganoj vatri otopiti čokoladu sa mlekom i uljem.
- Svaku kapu umočiti u čokoladnu glazuru samo s gornje strane.
- Finalni koraci
- Ostaviti da se čokolada stegne na sobnoj temperaturi ili u frižideru.
- Ruske kape su spremne za posluživanje!
Saveti i preporuke
- Za još mekši biskvit, možete ga blago poprskati mlekom ili sokom od pomorandže.
- Kokos možete zameniti mlevenim lešnicima ako želite drugačiji ukus.
- Najbolje je ostaviti ih u frižideru nekoliko sati pre posluživanja kako bi se ukusi lepo sjedinili.