ruske kape

Ruske kape su jedan od onih kolača koji osvajaju na prvi zalogaj! Mekani biskvit, bogat čokoladni fil i fini sloj kokosa čine ih neodoljivim desertom za svaku priliku. Ovaj recept donosi jednostavan način pripreme kako biste uživali u savršeno sočnim i ukusnim ruskih kapama.

Vreme pripremeTežina pripremeBroj porcija
90 minutaSrednja12 komada


Lista sastojaka

Biskvit

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 200 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakao praha


Fil

  • 500 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike gustina
  • 100 g maslaca
  • 1 vanilin šećer


Čokoladna glazura

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike mleka
  • 3 kašike ulja


Za posipanje

  • 150 g kokosa


Detaljna priprema recepta

  1. Priprema biskvita
    • Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta.
    • Dodati mleko i ulje, pa lagano umešati brašno, kakao i prašak za pecivo.
    • Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
    • Ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim iseći na manje krugove pomoću čaše ili modle.
  2. Priprema fila
    • U šerpi zagrejati 400 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom.
    • U preostalih 100 ml mleka razmutiti brašno i gustin, pa dodati u šerpu uz stalno mešanje dok ne postane gusto.
    • Skloniti sa vatre i umešati maslac dok se potpuno ne sjedini sa kremom.
    • Ostaviti da se ohladi.
  3. Filovanje kolača
    • Svaki biskvitni krug preseći na pola i premazati pripremljenim filom.
    • Spojiti dve polovine, pa premazati ivice kako bi se kokos lepo zalepio.
    • Uvaljati ivice u kokos.
  4. Priprema čokoladne glazure
    • Na pari ili na laganoj vatri otopiti čokoladu sa mlekom i uljem.
    • Svaku kapu umočiti u čokoladnu glazuru samo s gornje strane.
  5. Finalni koraci
    • Ostaviti da se čokolada stegne na sobnoj temperaturi ili u frižideru.
    • Ruske kape su spremne za posluživanje!


Saveti i preporuke

  • Za još mekši biskvit, možete ga blago poprskati mlekom ili sokom od pomorandže.
  • Kokos možete zameniti mlevenim lešnicima ako želite drugačiji ukus.
  • Najbolje je ostaviti ih u frižideru nekoliko sati pre posluživanja kako bi se ukusi lepo sjedinili.